Nyt kun olen alkanut ”harrastamaan” oluita, tulee usein törmättyä termeihin, joita ei oikein ymmärrä. Verkossa termit tuntuvat olevan myös hajallaan, eikä mikään paikka koosta näitä järkevästi. Niinpä kerään tähän sanastoa johon törmään, vähintään omaksi ilokseni. Päivittelen tätä sitä mukaan kun törmään uusiin termeihin.
Olutlajit
Ale – Yleisnimitys pintahiivaoluille
Portteri, eli Porter
Tumma, tai jopa musta Ale. Usein paahteinen ja vahvahko. Tarkempaa tietoa Wikipediasta.
Stout
Alunperin nimitys vahvimmille Aleille. Nykyään stout ja porter ovat lähes sama juoma, paahteisine makuineen. Toisin sanoen, nykyään ero stoutin ja porterin välillä on häilyvä. Lue artikkeli stouteista.
Milk Stout
Stout-perheen omalaatuinen jäsen, jossa paahteisuutta taitetaan laktoosilla. Lisää makuun makeutta ja maitokahvisuutta.
Bitter
kuiva, voimakkaammin humaloitu mieto olutlaji Englannista. Bitterilläkin on alalajeja, jaa niistä tunnetuimpia on Fuller’sin ESB, eli Extra Special Bitter.
IPA, eli India Pale Ale
Vahvasti humaloitu korkean alkoholipitoisuuden omaava olutlaji. Humalointi alunperin tehtiin sen takia, että Britit pystyivät kuljettamaan olutta Intiaan sotajoukoille ilman että se pilaantuisi.
NEIPA, Eli New England IPA
NEIPA on yksi IPA:n variaatio, jonka tunnusomaisia piirteitä ovat samea väri ja kukkainen tai hedelmäinen maku.
APA, eli American Pale Ale
Amerikkailaisten 1980-luvulla muokkaama kevyempi versio IPA:sta.
Weissbier, eli vehnäolut
Ale-tyyppi, jossa käytetään vehnää, mutta usein myös ohramallasta. Vehnäolutlajeja on monia. Lue myös artikkelini Saksalaisista vehnäoluista.
Weizenbock, eli vehnäbock
Samaan tapaan kuin muut bockit, vehnäbockissa on mallasta enemmän kuin tavallisessa vehnäoluessa. Se on myös muista bockeista poikeava siinä, että se tehdään pintahiivalla.
Gose
Yleensä pääosin vehnästä tehty hapan olut, jossa myös hiven suolaa. Sitä usein maustetaan myös erilaisilla hedelmillä ja marjoilla.
Saison
Belgialaistyyppinen sadonkorjuu olut. Saisonin maku tulee perinteisestä Belgialaisesta maatilojen hiivasta, jonka kantaa on saatettu säilyttää pitkään. Näiden tyyli on suhteellisen moninainen, ja nimi viittaa ”vuodenaikaan”. Lue hyvä artikkeli aiheesta Alkolta.
Lager – Yleisnimitys pohjahiivaoluille
Vaalea Lager
Tämä on käytännössä sama kuin puhekielen ”lager”. Kevyitä, vaaleita ja usein miedosti humaloituja. Maailman eniten myyty oluttyyppi. Vaaleasta Lagerista on monta variaatiota. Täällä niistä lisää.
Tumma Lager
Lager, jossa on paahdettuja maltaita antamaan väriä ja makua.
Dunkel
Se alkuperäinen Lager. Käytännössä sama kuin Tumma Lager, mutta kotoisin Saksasta.
Mustaolut
Sama kuin Tumma Lager, mutta väriltään vielä mustempi.
Pilsener, Pils, Pilsner
Tsekissä kehitetty vahvemmin humaloitu Lager-tyyli. Kaikkien vaaleiden lagereiden kantaisä, sillä Pilsnerin tekotapaa hyödynnetään nykyään noin 90% lagereita. (German Beer Institute)
Pilsneri
Suomessa käytetty termi ykkösoluista.
Bock (tai Pukki)
Vahva olut, jossa paljon makua, makeutta (kaloreita) ja alkoholia. Yleisesti hennommin humaloitu. Bockista on montaa eri variaatiota, joka tekee sen tunnistamisen nykyisin hieman hankalaksi.
Kalja
Perinteisin oluen muoto, jossa on usein alhainen alkoholiprosentti. Useimmissa maista on tästä oma variaationsa.
Muuta olut-sanastoa
Lambic ja Sour Ale
Belgialainen spontaanilla käymisellä tehty olut, joka toteutetaan villihiivoilla ja mikrobeilla. Erittäin hapan olut. Samaan tapaan tuotetaan ”sour ale”, kun kyseessä on jossain muualla kuin tarkkaan määritellyllä alueella Belgiassa tehty hapan olut.
Session
Tai suomeksi ”sessio”. Alkuperäisin Englannista, ajalta jolloin olutta sai juoda vain tiettyyn aikaan, jotta työväki pysyi tehokkaana. Oluet olivat myös mietoja. Nykyään ”Session” liite viittaa pääasiassa olueen, joka on mieto. Niitä voi näin ollen juoda enemmän yhdellä kerralla, eli ”sessiolla”.
Trappistiolut
Nimitys 11:lle trappistiluostarioluelle. Tämän nimikkeen saa vain aito luostariolut.
Enkel, Dubbel, Tripel, Quadrupel
Belgialaisia luostariolut tyyppejä. Nimityksien uskotaan pääosin viittaavan oluiden vahvuuteen, vaikkakin nimien takana on paljon variaatiota. Lue luostarioluista lisää kirjoituksestani.
Barley Wine (eli ohraviini)
Oluttyyli, jossa maltainen olut kypsytellään tynnyrissä. Nousevat vahvuudeltaan helposti yli 10% ja saavat makua tynnyreistä. Barley Wineä voi tehdä eri viljoista ja makuyhdistelmistä, joten se onkin enemmän kypsytys menetelmä, kuin erillinen Ale-laji. Kirjoitin vertailun barley winestä puna- ja valkoviiniin.
Real Ale
Tämä ei oikeasti ole olutlaji, vaan tapa valmistaa Ale. Real Ale tulee Englannista, ja sen idea on ollut, että olut kypsyy pubissa. Siihen ei lisätä mitään ylimääräistä, vaan se tarjoillaan muuman päivän sisään valmistumisesta. Vahvuudeltaan Real Ale on usein varsin mietoa, alle 4%. Lue artikkeli real alesta.
Oluen ominaisuuksia
Hell
Tämä merkintä löytyy saksalaisten oluiden kyljestä. Se tarkoittaa kirkasta/kevyttä. Kuvaa oluen väriä, ei alkoholipitoisuutta
Hefe
Tarkoittaa käytännössä ”hiivaa”. Kirjataan suodattamattomien saksalaisten vehnäoluiden kylkeen. Näiden väri on samea.
ABV
Alcohol by Volume, eli paljonko juomassa on alkoholia tilavuuteen suhteutettuna.
ABW
Alcohol by Weight, eli paljonko juomassa on alkoholia painoon suhteutettuna. Harvinaisempi tapa mitata, mutta jos jenkeissä käyt tai luet heidän artikkeleitaan, saatat törmätä. Jotta tiedät, paljonko alkoholia on määrään suhteutettuna, kerro ABW 1,25:llä. Tässä laskuri avuksi.
EBC
European Brewing Convention. Tämä asteikko määrittelee oluen värin. Mitä pienempi numero, sitä vaaleampi olut. Ylen sivulla on hieno kuvaus aiheesta.
SRM
Standard Reference Method. Sama kuin EBC, mutta Amerikassa. Täällä malli heidän määrittelystää.
IBU
International Bitterness Unit, eli oluen katkeruusaste, tai katkero.
EBU
European Bitterness Unit, eli sama kuin IBU, mutta Euroopassa
Oluen valmistus
Humala
Oluen lisätty hamppuperheeseen kuuluva köynnöskasvi, joka mm. kirkastavat olutta, tuovat makua ja auttavat sitä säilymään paremmin. Humalaa on useita lajeja, jotka jaetaan kahteen alakategoriaan: katkero- ja aromihumalaan.
Mallas
Idätettyä viljaa, josta poistetaan itu, kuivataan ja rouhitaan. Mallasta tehdään monista eri viljoista.
Mäskääminen
Maltaan käsittelyvaihe, jossa maltaasta erotellaan tärkkelys.
Vierre
Oluen nestemäinen muoto mäskäyksen jälkeen, jossa tärkkelys ja vesi yhdistyvät.
Kantavierre
Sokerin määrä mäskäyksen jälkeisessä nesteessä. Mitä isompi sokerin määrä, sitä isompi alkoholiprosentti juomaan saadaan.
India Pale Ale on oikea muoto. Ei indian…
TykkääTykkää
Kiitos, korjattu
TykkääTykkää