Kun kerran olin päässyt Tartoon asti oluiden perässä, oli aika luontevaa katsoa mitä kiinnostavaa voisi löytyä Latvian puolelta. Tavoite oli löytää pienpanimo, joka sijaitsee sopivan ajomatkan päässä Tartosta. Etsiminen oli vielä nihkeämpää kuin vastaavan löytäminen Tartosta, sillä suurin osa pienpanimoista sijaitsi Rigan ympäristössä, ja loput siellä sun täällä. Lopulta satuin kuitenkin bongaamaan paikan nimeltä Valmiermuiza, ja lähdin tutustumaan tuohon hieman tarkemmin.

Valmierassa nähtävää on vähän

Valmiermuiza sijaitsee Valmiera-nimisen yliopistokaupungin liepeillä. Paikka on pieni, eikä sieltä löytynyt suunnattomasti muita vierailukohteita. Hotelleja paikkakunnalta löytyi muutama, joten varasin yön Wolmar-nimisessä paikassa, ja ajattelin ottaa visiitin Valmieraan seikkailuna.

Baareja ei kaupungissa oikeastaan ole, sillä paikalliset tykkäävät juoda oluensa kotona tai yhdistää ravintolailtaan. Ravintoloita oli muutama, joista pääsimme kokeilemaan Terbata-nimistä uutta tulokasta. Palvelu paikassa oli parasta mitä olen saanut miesmuistiin, ja nautitut hampurilaiset herkullisia. Yökerhoja Valmierassa näytti olevan kaksi, Multiklubs ja Tinte. Näitä väsynyt matkaaja ei jaksanut kuitenkaan kiertää, vaikka houkuttimena oli paikallisen Dingon, Jumpravan, konsertti.

Kierros Valmiermuiza-panimolla

Valmiermuiza on kartanopanimo noin 1,5h ajomatkan päässä Tartosta, eli n. 40 minuutin ajomatkan päässä rajasta. Tartosta pääsee Valmieraan suoraa tietä, joskin Latvian puolella tien kunto muuttuu radikaalisti huonompaan. Paikalla kuitenkin päästiin, loskaa ja vajonneita tien penkereitä vältellen, ja perillä meitä odotti pitkälle mietitty pienpanimokonsepti, jossa panimo tarjoavat opastettuja kierroksia sekä ravintola- ja myymäläpalveluita. Esittelykierros oli siis ehdoton valinta.

Valmiermuiza oluiden esittelyVierailu Valmiermuizaan oli rento, ja vastaanotto erittäin vieraanvarainen. Panimo on rakentanut konseptiaan jo vuodesta 2009 lähtien, ja heillä on vahva tahto tarjota laadukkaita, juhlaan sopivia oluita. Myös tislattua olutta tuotetaan, ja esim. maltaan rouhimisesta tulevat sivutuotteet hyödynnetään muihin tuotteisiin. Paikka on kaikin puolin loppuun asti mietityn oloinen, ja jos matka ei olisi pitkä, voisi tänne tulla useamminkin. Esimerkiksi eksoottisempana juhlapaikkana kesäaikaan Valmiera ja Valmiermuiza voisi olla mitä parhain.

Maistuvia, taidolla tehtyjä oluita

Valmiermuizan oluet olivat hyvin pitkälle mietittyjä. Oluista tehdään useita testikierroksia, joiden avulla makua hiotaan. Esim. valmisteilla olevaa portteria on tulossa kahdeksas otos, ja kokonaisuudessaan sitä ollaan työstetty jo pari vuotta. Jo seitsemäs versio, jota saimme maistaa, oli varsin makunystyrämyötäinen, pehmeän marjaisa ja kevyen paahteinen. Monessa paikassa se olisi ollut jo helposti myyntitavaraa. Lopulliseksi toivotulta kahdeksannelta versiolta voi siis odottaa paljon.

Valmiermuiza olut testiYleisesti Valmiermuizan oluita kuvasti pehmeys, maltaisuus ja helppous. Kaikki oluet tuntuivat olleen tehty laajempaa kulutusta varten, ja ne olivat suurimmalta osin tehtynä pohjahiivaan. Ainoa pintahiivalla tuotettu olut Valmiermuiza-brändin alla oli heidän vehnäolut, joka saksalaistyyppinen ja mukavan sitruksinen. Tuotantomäärätkin panimolla olivat jo varsin merkittävät, noin 2 miljoonaa litraa vuodessa. Määriä ei aiota kasvattaa ylettömästi, sillä Valmiermuiza haluaa varmistaa oluidensa tinkimättömän laadun.

Samasta panimosta tulee myös laajemminkin Ale-tyyppisiä oluita, mutta ne kulkevat Kokmuiza-brändin alla. Näistä löytyy esimerkiksi IPAa ja paljon muuta. Kokmuiza-oluita leimaa rohkeampi makumaailma ja jopa kokeellisuus. Näitä oluita ei tosin vielä ole niin laajassa levityksessä.

Mistä Valmiermuizan oluita saa?

Valmiermuiza oluet ovat pääsääntöisesti myynnissä Latviassa ja Virossa, mutta niitä viedään jo laajemmallekin maailmaan. Suomeenkin näitä aiotaan alkaa tuomaan varsin pian. Tällä hetkellä niitä löytyy mm. Levin Iglujen Aurora Sky-ravintolasta sekä Kamu Restaurantista Paraisilta. Kesään mennessä olutta pitäisi löytyä myös laajemmin isoista kaupungeissa. Suosittelen maistamaan!