Oluen ehkä mielenkiintoisin osa on humala. Sen rooli oli minulle pitkään hieman epäselvä, mutta pienpanimobuumin ja erilaisten makujen ilmestymisen myötä aloin tutustua tarkemmin sen saloihin. Kun humalasta lukee mitään artikkeleita Suomessa, selviää hyvin pian että se on ollut meille historiassamme erittäin tärkeä hyötykasvi. Se että se on keskiajalta 1900-luvulle asti ollut käytössä kertoo paljon sen tärkeydestä. Samalla kuitenkin sen katoaminen 1900-luvun alkupuolella kertoo myös sen aikaisen alkoholikulttuurin (esim. raittiusliike ja kieltolaki) vaikutuksista myös tämän kasvin ymmärtämiseen.

Humala kuuluu hamppukasvien sukuun, ja sen kerrotaan toimivan niin lääkkeenä, ruokana kuin oluen säilyvyyttä edistävänä mausteena. Esim. nuoria versoja voi ilmeisesti käyttää parsan tapaan ravintona. Lisäksi sillä sanotaan olevan oikein käytettynä rauhoittavia vaikutuksia (esim. teen tapaan nautittuna). Olueen käytetään useita humalalajikkeita, ja niillä on erilainen vaikutus makuun. Lisää käytöstä löydät esim. täältä: Tietoa humalasta

Itse halusin alkaa kasvattamaan humalaa ihan huvin ja kiinnostuksen vuoksi mökillämme. Mitään suuria humalaviljelmiä ei ole tarkoitus tehdä, mutta jos käpyjä joskus tulisi, voisi niiden käyttöä eri muodoissa kokeilla. Kasvatuksessa haaste on, että pitää saada varmasti ”tyttökasvi”, sillä vain ne tuottavat emikukintoja, eli käpyjä. Kun tutkin miten humalaa kasvatetaan, löytyi tähän kolme tapaa. Helpoin on hakea esikasvatettu köynnös esim. Plantagenista, mutta nämä ovat usein koristehumalia, joten hyötykäyttöarvo tulee jäämään vähäiseksi. Toinen tapa on ostaa siemeniä tai juuri netistä, ja lähteä kasvattamaan köynnös niistä kuten mistä tahansa kodin hyötykasvista. Kolmas tapa on ottaa pistokas olemassa olevasta humalatarhasta. Koska appiukkoni mailla kasvoi paljon humalaa, päätin kokeilla pistokkaan käyttöä sekä siemenien ostoa verkkokaupasta.

Humalan kasvattaminen siemestä

Nettiä tutkimalla löysin yhden Suomalaisen sivuston, joka myy humalan siemeniä: Exoticgarden.fi. Paketti kotiin toimitettuna maksoi noin 12€. Humalaa kasvatetaan kuin tomaattia. Siemenet laitetaan ruukkuun kosteaan multaan kelmun alle, ja odotetaan että ne alkavat versoa. Ruukku pidetään valoisassa paikassa, esim. ikkunalla ja kun versot tulevat esiin, aletaan niitä kastella tasaisesti. Itse laitoin ruukkuun 12 siementä varmuuden vuoksi, ja aika pian kaksi niistä lähti kasvamaan. Versot saivat olla ikkunalla muutaman kuukauden ajan, ja kun köynnös alkoi kasvamaan tukikepistä yli, päätin siirtää sen ulos. Kasvi tarvitsee kuitenkin vettä varsin tasaisesti, ja 2018 kesä oli niin kuiva, että omien lomien johdosta kastelu jäi, eivätkä nämä pärjänneet

Humalan kasvatus

Humalan pistokkaasta

Jos haluaa siirtää humalan olemassa olevassa köynnöksestä, on kevät oikea hetki. Köynnöksen juuri kaivetaan esiin kun luonto alkaa heräilemään talviuniltaan, huhtikuussa yleisesti. Myöhempi aika ei haittaa, jotta uusi verso on saanut jo hieman vauhtia. Humalan juuri kasvaa köynnösmäisesti maata pitkin, ja niinpä köynnöksen juuresta kannattaa hakea kohta, joka on sormen paksuinen tai suurempi. Kun köynnöksessä näkyy sopiva kohta mistä humala on alkanut jo versoamaan, ota tuo kohta talteen. Itse siirsin tämän kasvamaan heti mökille, mutta tässä haasteeksi tulee kastelun ylläpitäminen. Niinpä paras tapa on laittaa verso ensin ruukkuun ja kasvattaa sitä sen verran, että se pääsee vauhtiin. Kun kasvi on päässyt vauhtiin, siirrä se kasvupaikalleen ja varmista että se saa kosteutta tasaisesti. Myös maan pitää olla ravinteikas, sillä muuten kasvu on hidasta. Itselläni tässä operaatiossa pitkä sateeton kevät teki tepposet ensi yrittämällä. Olin siirtänyt köynnöksen suoraan mökille, enkä päässyt sitä kastelemaan tarpeeksi usein, ja niin hyvin alkuun lähtenyt köynnös pääsi kuivumaan noin reilu kuukausi istutuksen jälkeen. Toisella kerralla tätä yrittäessäni olin jo viisastunut, ja homma lähti paremmin käyntiin.

Eri humalalajikkeita saa tilattua myös ulkomailta pistokkaina (Rhizomes). Googlesta löytyy useita sivustoja jotka näitä myy, mutta niitä ei ole vielä tullut testattua joten suosituksia en osaa antaa. Mutta useat esim. Facebookin olutryhmissä omia kokemuksia jakaneet henkilöt ovat kertoneet kasvattaneensa varsin monipuolisesti erilaisia humalalajikkeita jopa parvekkeella.

Jos sinulla on kokemusta tai kommentteja näiden kasvatuksesta, niin laita tietoa omista kokemuksistasi (miestenjuttuja(at)outlook.com).