2017 voimaan tulleen alkoholilain myötä pienpanimoiden puoteja on ilmestynyt ympäri Suomea. Omien panimopuotien kautta panimoihin on helpompi tutustua, ja omat odotukset näiden tarjoomalle ovat pääsääntöisesti kovat. Oikein toteutettuna eri panimoilla on mahdollisuus esitellä osaamistaan ja tarjontaansa laajemmalla kattauksella oikeille oluen ystäville. Kokemukseni perusteella panimot ovat hinnoitelleet omien puotien tuotteet pääsääntöisesti hieman alle kauppojen hinnan, joka lisää intoa mennä hakemaan tuotteet suoraan panimolta. Lisäksi kun tarjolla on esim. tuoretta olutta tai erikoisuuksia jopa 12% asti, pystyy panimo tarjoamaan ainutlaatuisen elämyksen oluenystävälle.

Itse pyrin kartoittamaan kaikki pienpanimokaupat, varsinkin ne jotka ovat ilmestyneet pääkaupunkiseudun kupeeseen . Näistä tietoa tuntuu parhaiten saavan panimoiden Facebook-sivuilta. Ohessa listaa paikoista joihin olen törmännyt. Päivitän tätä sitä mukaan kun uusia tulee eteen. Vinkit paikoista ovat myös tervetulleita!

Bryggerin olutkauppa

bryggeri-olut-hinta

Bryggerin liike on ollut auki pitkään, mutta se ei ole omaan karttaan osunut ennen lakimuutosta. Eikä sieltä olisi kauppaoluita kummempaa saanutkaan. Uusi laki mahdollistaa heillekin nyt vahvempien oluiden myymisen, ja kun valikoimassa on reilusti erilaisia herkkuja, kannattaa niitä käydä Sofiankadulta hakemassa. Hintakin on varsin järkevä, noin 3-4€/pullo ja kun valikoimasta löytyy erilaisia oluita lagerista imperial stouttiin, on tarjoomasta jokaiselle jotain.

Osoite: Sofiankatu 2, Helsinki
Aukioloajat: MA-PE klo 11-21, LA klo 12-21. Kannattaa kysyä puotiin pääsyä baarista jos ovi on kiinni.

Stadin Panimon kauppa

stadin-panimo-kauppa

Stadin Panimon kauppa on löytyy Suvilahdesta, aivan Kalasataman metroaseman läheisyydestä. Kulku puotiin on siis todella helppoa, joskin tällä hetkellä vielä alueen rakennustyöt haittaavat suunnistusta ja Googlen ohjeita. Stadin Panimon kauppa on tyylilajilleen tuttuun tapaan Panimon ja Panimon baarin ”eteisessä”. Puodin valikoima on todella hyvä, ja sieltä löytyy myös joitakin maahatuotuja herkkuja valikoiduilta ulkomaisilta panimoilta. Puotia ylläpitävältä henkilöltä, joka toimii myös baarimikkona, sai hyvät suositukset tuoreimmista oluista. Hinnat olivat myös sopivasti noin euron kaupan hintoja alemmat (noin 3-4€/pullo pääosin). Puodin aikaolo ajat ovat myös loistavat, sillä se on auki baarin mukaan ti-su klo 15:30-21:00. Myös aikaisemmin päivällä voi hyvällä säkällä päästä vierailulle, kunhan Panimolle ensin soittaa ja varmistaa onko joku paikalla. Numeron saa panimon verkkosivuilta: https://www.stadinpanimo.fi/

Osoite: Kaasutehtaankatu 1, Helsinki
Aukioloajat: Ti-su klo 15:30-21:00

Espoon Oma Panimo

Espoo Oma Panimo

Espoon Oma Panimo oli ensimmäisiä jonka bongasin saaneen liikkeen auki pääkaunkiseudulla. Puotia voidaan pitää lähinnä muutamana seinänä, tai Koppina, kuten yrittäjä sitä sivuillaan tituleeraa. Ensimmäisenä aukiolopäivänä tuotteita sai ostettua kolme euron hintaan per pullo. Oluet ovat pääsääntöisesti valtavirran oluttyylejä alle 5,5% alkoholilla, eikä ainakaan ensimmäisellä vierailukerralla valikoimassa ollut yllätyksiä. Koppi on hieman hankalien yhteyksien takana, mutta yrittäjää kannattaa käydä jututtamassa jos nurkille satutte. Panimokierroskin tuntui onnistuvan helposti :).

Osoite: Tillinmäentie 3, Espoo
Aukioloajat: Perjantaisin klo 14-18

Fat Lizard Beer Shop

Fat Lizard Beer Shop

Fat Lizard avasi myymälän 23.3.2018 ja kun tuo sattuu olemaan kotimatkalla, niin pitihän siellä käydä. Paikalla oli ainakin klo 16 jälkeen väkeä ihan kivasti, jonoksi asti, joten somessa tehty tiedotus avauksesta tuntui toimineen. Myymälä on kohtuullisen kokoinen ja avajaisissa paikalla oli musiikkia ja hyviä tarjouksia. Myös oheistarpeita, kuten laseja ja t-paitoja oli myynnissä. Erityisesti minua miellytti se että tuotteet sai otettu kylmästä, ja olivat näin olleen suoraan valmiit nautittavaksi. Toisella kertaa tarjouksia oli vähemmän, ja hinnat olivat käytännössä samat kuin ruokakaupassa, muutamaa kahta vahvempaa juomaa lukuunottamatta.

Osoite: Lämpömiehenkuja 3, Espoo
Aukioloajat: Joka toinen perjantai klo 14-18 (Parilliset viikot ensimmäisen aukioloajan perusteella)

Cool Head Brew

Vaikka Tuusulaa ei aivan pääkaupunkiseuduksi pysty lukemaan, on se tarpeeksi lähellä että tämän panimon takia kannattaa Tuusulaan lähteä. Cool Head Brew avasi panimomyynnin ensimmäistä kertaa maaliskuun puolivälissä 2018. Tarjolla oli tuoreita oluita, sekä mm. Vasta pullotettua Barley Winea. Pääsin käymään paikalla kuitenkin ensimmäisen kerran huhtikuussa 2018 jolloin Cool Headillä oli myymälä auki teemalla ”NEIPA:t”. Cool Headin vuoksi Tuusulaan kannattaa lähteä kauempaakin, sillä heidän tuotteensa ovat super herkullisia. Kesällä Cool Headilla on tavoite pitää kauppa auki joka viikkoa niin että pihalla olisi myös oma terassi ruokarekkojen kera.

Viimeisimmän tiedon mukaan (2019) Cool Head harkitsee muuttamista, joten seurataan sijainnin päivittymistä.

Osoite: Sarvivälkkeentie 3 B, Tuusula
Aukioloajat: Perjantaisin klo 14-18. Tarkempia tietoja Facebook-sivuilta

Maku Brewing Makukiska

Maku Brewingilläkin on oma ”Makukiska”. Tämä on Tuusulassa Cool Head Brew:n vieressä. Niinpä näihin molempiin kannattaa mennä käymään samalla reissulla. Makukiska on varsin hyvin rakennettu useaan pienpanimokauppaan verrattuna. Hyllyssä on monipuolisesti tarjoomaa ja tuoreimmat tavarat on hyvin merkittynä. Myös tarjouksia tuntui olevan, joten mukaan lähti reilu satsi Makun tuotteita. Erityisesti Makun APA ja IPA olivat herkullisia.

Osoite: Sarvivälkkeentie 12 B, Tuusula
Aukioloajat: Perjantaisin klo 14-18. Satunnaisesti ilmeisesti muulloinkin.

Olarin Panimon kauppa

Olarin Panimo kauppa

Olarin Panimo avasi vasta kauppansa Espoon ”Panimoalueelle”, eli Otaniemeen, lokakuussa 2018. Kauppa on kooltaan poikkeuksellisen suuri sekä muutenkin tyylikkäästi rakennettu. Tuotteita Olarin Panimolla on kohtuullisen paljon ja hyllystä löytyi heti mukavasti erityisesti reippaammin humaloituja herkkuja kylmänä. Lisäksi erikoisuuksiakin tuntui olevan, joka ainakin itselleni on iso bonus.

Olarin Panimo on myös perustanut panimolleen baarin, jossa pääsee maistelemaan tarjontaa. Paikassa tuntuu olevan kuhinaa varsinkin viikonloppuisin. Taproomin avaamisen myötä itse kauppa on myös auki useammin.

www: https://www.facebook.com/olarinpanimo/

Osoite: Metallimiehenkuja 8, 02150 Espoo
Aukioloajat: To, Pe, La 14-21

 

Salama Brewing

Salama Brewing 2020

Salama Brewing majailee lähellä Espoon Ikeaa. Oman kokemukseni mukaan Salama tekee varsin kokeellisia ja erikoisiakin oluita, joten jos haluaa jotain tavallisuudesta poikkeavaa, niin täällä kannattaa käydä. Hinnat eivät ole mitenkään kovin edulliset, mutta toisaalta Salaman oluita harvoin olen muualla nähnyt ja maku on hyvä, niin näistä voi hieman satunnaisesti pulittaakin.

www: https://www.facebook.com/SalamaBrewing/

Osoite: Fallåker 1, 02740 Espoo
Aukioloajat: Pe 14-18