Craft Beer Festivalilla piti ottaa testiin myös IPA:t. Näistä oli jo sen verran kokemusta, että tiesin odottaa vahvasti humailoituja ja kohtuullisen vahvoja oluita. Se, millaisia eroja pienpanimot niihin taikovat oli kuitenkin pieni yllätys. Seuraavassa otos festivalien tarjontaan.

Area 21 6,3%, Olarin Panimo

area-21-ipa-2Olarin panimoa pyörittää kolme Espoolaista kaveria, jotka ovat harrastaneet lajia jo kymmenisen vuotta. Kaverit pyörittävät autotallistaan alkanutta harrastusta tällä hetkellä Lommilasta, sillä Olarista ei sopivaa tilaa ole vielä löytynyt. Firmaksi harrastus muuttui noin vuosi sitten, ja Area 21 oli heidän ensimmäinen IPA:nsa. Heidän tuotteitaan on tällä hetkellä saatavana muutamista ravintoloista ja alkoista pääkaupunkiseudulla. Olarin Panimon IPA:sta löytyi myös uutuus versio neljällä viljalla. Niinpä otin molemmat testiin.

Alkuperäinen Area 21 IPA on todella humalainen, ja siinä on paljon katkeroa. Sen maku edustaa minun kielenpäälläni sitä, miltä odottaisin kohtuullisen perinteisen IPA:n maistuvan. Yleisesti ottaen se on omaan makuuni liian vahva ja väkevä.

Neljän viljan versio oli taas positiivinen yllätys. Se oli paljon pehmeämpi maultaan ja tuoksultaan. Sen maku oli varsin monipuolinen viljaisasta rungosta alkaen. Siinä tuntuu vehnäoluille tunnusomainen pehmeys, ja katkero ei ole niin suuressa roolissa. Tätä versiota itse joisin mieluummin.

Letra F 6,5%, Letra

Letran C Stout oli varsin juotava, ja niin oli myöskin tämä IPA-versio Portugalista. Maultaan se oli varsin hedelmäinen ja siinä tuntui reilusti mallasta. Sen jälkimausta löytyi myös kevyesti paahdetun toffeen makua. Kokonaisuutena se oli pehmeäkö ja helposti lähestyttävä. Siinä toki tuntui humala, mutta ei ehkä niin jyrkästi kuin monessa muussa IPA:ssa. Tätä voisi satunnaisesti maistellakin.

Diplomi-insinööri DIPA (Double IPA) 8,0%, Ruosniemen panimo

DIPA-ruosniemiTämä teekkarikaverien aloittama panimo on saanut jo hyvän määrän oluita levitykseen. Heidän tuotteissaan löytyy vaikka mitä, ja niitä saa ympärimaata jopa päivittäistavarakaupoista. Maistelussa olevaa vahvaa  Diplomi-insinööriä pitäisi löytyä Alkoista.

Diplomi-insinööri oli yksi IPA-maistelun yllättäjiä. Siinä on erittäin paljon makua, niin marjaa kuin persikkaakin, ja sen tuoksu on erittäin mielyttävä. Vahvaksi olueksi siinä ei alkoholi puske läpi eikä katkero ole ylitsevuotava. Tykkään!

 

Maku IPA 7,3%, Maku

Maku IPA on palkittu Suomen paras olut-kisassa muutamaan kertaan. Vuonna 2015 se saavutti omassa sarjassaan kakkossijan. Makun tarina tuntuu olevan kohtuullisen tuttu pienpanimopiireissä, eli pieni kaveriporukka lähti harrastamaan oluen panemista, ja päätyi tekemään sitä kaupallisesti. Maku kertoi tavoitteekseen tehdä hieman konservatiivisempia oluita, ja Maku IPA:a he kehuivat aidoksi West Coast IPA:ksi.

Maku IPA on maultaan mukavan hedelmäinen. Riippuen kulauksesta, siitä saattoi aistia banaania, aprikoosia ja muita etelän hedelmiä. Siinä on myös sopivasti paahteisuutta. Humalaa siinä on kohtuullisen tasapainoisesti, eikä katkero polta kurkkua. Kaiken kaikkiaan maallikkokin voi ymmärtää, että se on laadukas olut.

Animal Instict IPA 6,2%,Tanker

tanker-ipaTanker on etelänaapurista kotoisin oleva panimo, jonka kioskilla tuntui festareilla pyörivän paljon väkeä. Itse päätin testata heidän IPA:nsa samaan pöytään sattuneen Venäläispariskunnan suosituksesta. Enkä myöskään pettynyt, sillä juoma oli varsin yllätyksellinen.

Animal Instict on hyvin greippimäinen IPA. Se oli väriltään samea ja keltainen, poiketen aikaisemmista hyvinkin paljon. Sen maku oli samettinen ja raikas, mutta koska siinä maistui niinpaljon sitrusta, se ei myöskään aivan kelpaa perusoluen korvaajaksi. Maultaan se kilpailee enemmänkin lonkeroa vastaan. Seurueessa sitä tituleerattiin jopa bissemimosaksi.