Kävin eilen Craft Beer Festivaaleilla ajatuksena tutustua uusiin olutmakuihin. Tuohon päämäärään ei varmaan parempaa paikkaa voisi olla, sillä festivalille ilmoittautuneilla pienpanimoilla tuntui hanasta löytyvän vaikka mitä, ja päälle hieman extraa. Ennen tätä tapahtumaa oma tuntemukseni Stouteista perustui pääasiassa satunnaiseen Guinneksen hörppimiseen. Ennen maistamista lisäsin tietoisuutta aiheesta tutustumalla hieman olutwikiin. Tuolta luntatulla lyhyellä oppimäärällä voidaan todeta, että Stout oli alkujaan yleisnimi vahvoille oluille, mutta on aikojen saatossa löytänyt oman lokeronsa, ja sen sisään monta eri alahaaraa, kuten imperial stout, dry stout, sweet stout yms. Jotta homma ei olisi liian vaikeaa, minulle stout on stout.

Ajatuksena oli aluksi testata 5 eri stouttia. Vaikka CBF:ssä olutta saikin 1,5dl mitoissa, totesin kolmen jälkeen että se riitti stouteista tällä erää. Ohessa lyhyet tunnelmat maistetuista juomista.

Letra C, Stout 5,5%

letraC-stoutLetra on Portuganilainen panimo, jonka tuotteita on pelkästään ravintolamyynnissä.  Tällä hetkellä tuotetta myy toistakymmentä ravintolaa. Letran edustajan mukaan tuote on huippulaatuista, joten maistaahän tätä piti.

Maultaan Letrassa maistuu kevyt kahvi ja tumma suklaa. Siitä löytyy sopivasti myös makeutta, jonka kautta se on varsin helppo. Helppoutta lisää se, että siinä on hyvin vähän katkeroa eikä vahva alkoholin maku puske läpi. Yleisesti ottaen sanoisin, että Stoutiksi Letra C on varsin hyvää, joka ehkä osittain juontuu sen alhaisesta alkoholipitoisuudesta muihin Stouteihin verrattuna.

Iku-Turso – imperial stout 9%

ikuturso-stout-2Iku-Turso on Jyväskyläisen Hiisi-nimisen panimon tuote. Hiisi on ollut olemassa kolmisen vuotta ja ovat saaneet tuotteitaan laajempaankin jakeluun, kuten Alkoihin, isompiin marketteihin ja ravintoloihin. Iku-Turson saatavuus on ilmeisesti hieman heikompi, mutta sitä on saatavilla joissakin ravintoloissa.

Iku-Turso on maultaan vahva ja paahteinen, jopa niin että siitä löytyy mausta todella tummaa kahvia.Se on kevyesti humalainen, ja suu tuntumaltaan varsin paksu. Tätä juodessa alkoholi maistuu ja tuntuu verrokkeja huomattavasti enemmän, ja yhdistettynä siinä maistuvaan katkeroon se on juotavuudelta varsin haastava. Itse en aivan äkkiä näitä omaan kaappiini kantaisi.

Puola – Finnish Extra Stout 8,5%

puola-stoutPuola on Humaloven Puolassa Browar Wąsoszin kanssa tekemä Stout. Sen makua on kehitetty kolmekuukautta niin, että mukana on sherrytynnyrin lastuja ja suomalaista puolukkaa. Sitä on saativilla muutamissa ravintoloissa pääkaupunkiseudulla ja alkoissa. Suosituksena tämän juomiseen kehotettiin odottaa ensin sen lämpeämistä (jopa huonelämpöiseksi), jota minä en tietenkään kiireisenä voinut noudattaa. Mausta huomasi että viimeisissä hörpyissä se alkoi avautumaan enemmän.

Puola oli maultaan varsin monivivahteinen. Alkoholia siinä ei huomannut samaan tapaan kuin Iku-Tursossa, vaan aluksi se on hieman makea, sitten vahvasti paahteinen ja lopuksi karvas. Puolukan aromit alkoivat tulla paremmin läpi viimeisillä hörpyillä, happamina jälkinuotteina. Loppujen lopuksi kokonaisuutena tämä oli mielenkiintoinen, mutta minulle liian hapan.

Lopputulema

Yleisesti tämän kokeilusarjan perusteella isoa innostusta ei stoutteihin vielä noussut. Kaikissa on paahteisuus vahvana ominaisuutena, ja Letraa lukuunottamatta vahva alkoholi on läsnä enemmän tai vähemmän. Niinpä näiden kolmen jälkeen siirryin seuraavaksi testailemaan millaista IPA:a festareilta löytyy. Niistä seuraavassa.