Viimeaikoina on ollut paljon tohinaa lehdissä siitä, kuinka oluen verotusta korotetaan etelänaapurissamme. Vaikka asia on näin, on todelliset muutokset hinnoissa aluksi varsin pieniä, varsinkin kun vertaa Suomalaiseen ryöstöverotukseen. Olut on  Tallinnassa paljon halvempaa kuin Suomessa yhä muutoksen jälkeenkin.

Omaan ostamiseen tämä uusi verotus ei siis paljon vaikuta, ja siitä on jo jonkun verran aikaa kun bulkki olisi korvannut laadun. Niinpä olen nyt parin retken aikana yrittänyt kartoittaa mistä Tallinnassa kannattaa ostaa oluita, jos hakee jotain peruslagerista poikkeavaa. Koska Viro ei kärsi Suomen alkoholilainsäädännöstä, ja rajoitta kauppamyyntiä aneemisiin 4,7% oluisiin (uusi 5,2% ei ole paljon kummempi), on siellä helpompi löytää maukkaita oluita (kyllä, vahva olut on maittavampaa). Ohessa muutama vinkki laatuoluita hakevalle paikoista, jotka kannattaa katsastaa.

Uba ja Humal

Uba ja Humal

Uba & Humal on varmaan Tallinnan tunnetumpi oluisiin erikoistunut kauppa. Se on sijainniltaan myös mitä parhaimmalla paikalla, aivan Sataman lähettyvillä. Kauppa on oluen harrastajalle tai muuten niistä pitävälle pieni keidas, josta löytyy monenlaista koettavaa ja maistettavaa. Kauppa on pienehkö, mutta oluita on pitkin seiniä ja henkilökunta antaa vinkkejä, jos niitä kaipaat. Hinnat ovat harvinaisuuksille ja pienpanimotuotteille sopivat, keskimäärin 2-4€/pullo. Pääosin hinnat ovat Alkoon verrattuna huokeat, ja varsinkin jos Viron omat tuotteet kiinnostavat. Asettelu on selkeä ja ostokset hoituvat nopeasti. Uba ja Humal Facebookissa

SIP

ostoksilla SIP olutkaupassa

SIP Öllepood on hyvin pitkälti samankaltainen liike kuin Uba & Humal, mutta siellä on tarjolla myös viinejä. Liikkeen sijainti on hieman haasteellisempi ja kauempana keskustasta, mutta jos autolla olet liikkeellä, pääsee tänne helposti. Eikä taksi Tallinnassa paljon maksa. Liike on hieman ahtaamman oloinen kuin Uba & Humal, sillä hyllyjä on keskellä lattiaa. Oluet on aseteltu hienosti maiden mukaan, joten jos maan mukaan haluaa oluensa valita, on se helppoa. Myös täällä saa myyjältä apua englanniksi oluen valintaan, mutta aivan yhtä ammattitaitoiselta ei minulle myynyt nainen tuntunut verrattuna Uba:n henkilöön. Silti hyviä paikallisia oluita löytyi sopiva määrä. Hinnat olivat hyvin pitkälti saman henkiset kuin Ubassa. SIP järjestää myös ilmeisesti koulutuksia, joten jos sellaisia haikailee, niin niitä kannattaa kysyä etukäteen. sip.ee

SuperAlko

SuperAlko oluet

Itse en paljon odottanut SuperAlkolta paljoa liittyen laatuoluisiin, mutta niitä löytyikin ihan hyvä määrä. Pienpanimovalikoimaa täältä ei löytynyt, mutta tunnetumpien panimoiden parempia oluita löytyi laajastikin, ja esimerkiksi Saksalaisia vehnäoluita oli saatavissa erittäin järkevään hintaa (n. 2€/pullo). Jos et siis erityisesti etsi pienpanimomerkkejä, mutta haluat laadukkaita oluita, niin heti sataman vierestä löytyy helposti! Valikoimaan voi tutustua etukäteen mm. täältä: https://viinarannasta.ee/

Tallinnassa laatuoluita tarjolla laajasti

Yleisesti voi todeta, että olut tarjonta Tallinnassa laajenee, ja laatuoluita alkaa löytyä useasta paikasta. Silti ainakaan oman tutkimustyönpohjalta edellämainitun kahden lisäksi en muita puhtaasti näihin erikoistunutta liikettä ole vielä löytänyt. Itselleni tarttui molemmilla kerroilla hyvä satsi laatuoluita. Erityisesti Virolaiset panimot tuntuvat tekevän hyviä tuotteita, joita tekee mieli kotiin asti kantaa. Jos itse olet pongannut hyviä paikkoja ostaa laatuoluita Tallinnassa, niin vinkit kommentteihin pliis!