Ruokakaupoista saatava olut on pääosin aikamoista litkua. Suurin osa lagereista, joita kaupan hyllyt pääosin notkuu, maistuvat lähes samalta. Syynä on oluen väkisin puristaminen väkisin nykyisiin prosenttirajoihin. Uskon, että perusoluen mauttomuus on ollut yksi syy miksi mm. IPAt ovat lyöneet itsensä läpi suuren yleisön keskuudessa.  Vaikka pienpanimot tuottavat hyviä vaihtoehtoja elämyksiä kaipaavalle jopa ruokakauppavahvuisissa oluissa, on totuus että kunnolla makuvariaatiota saadaan vasta, kun oluen vierteessä on enemmän mallasta ja se saa kehittyä, eli kerätä potkua.

Vahvoja oluita painaa historian taakka

Suomessa vahvat oluet eivät tunnu olevan suuren massan suosiossa, ehkä jo saatavuusongelmien myötä. Harrastajat niitä toki ymmärtävät. Suuri syy tähän on  1800-luvun lopulla alkaneen raittiusliikkeen ajamien aatteiden, joiden rippeistä kärsitään yhä tänään (kuten esim. Panimoliiton videosta voi tulkita). Vahva olut on helppo demonisoida, vaikka todellisuudessa pahempiakin päänsekoitusaineita löytyy, jos sitä haluaa. Hyvä esimerkki pirujen maalailusta on parhaillaan käytävä keskustelu ja lobbaus vahvempien oluiden pääsyn estämisestä ruokakauppoihin. Vastustajat mielellään sysäävät kaikki mahdolliset ja mahdottomat alkoholin vaarat tämän päätöksen niskaan, vaikka alkoholiprosentin nosto on oikeasti marginaalinen (0,8%), ja jättää vielä paljon hienoja makuelämyksiä yksin valtion monopolin myytäväksi.

Makujen monipuolisuus on vahvojen oluiden hienous

Myös useat suomalaiset A-oluet ovat saattaneet muokata väärää käsitystä siitä, mitä vahvat oluet ovat. Jostain syystä suurien panimoiden nelosissa alkoholi nousee makuna vahvemmin esiin, kun taas hyvin tehdyissä kilpailijoissa makukirjo on mitä monipuolisin. Niissä tuntuu ja maistuu maltaan makeus, erilaisten viljojen ominaisuudet, paahteisuus, monipuolisesta mausteet humalasta marjoihin tai vaikka suklaaseen. Tästä makukirjosta on helppo päästä nauttimaan, sillä oluita myydään pienemmissä pulloissa kuin esim. viiniä, ja ne myös pääosin maksavat vähemmän. Vahvojen oluiden saatavuus o nykyään Alkoissa on kohtuullista, mutta vielä helpompaa näitä on ostaa verkosta, jossa ostovaiheessa saa hieman enemmän tietoa siitä, minkä makuista olutta on mahdollisesti ostamassa. Ja hintakin on huomattavasti edullisempi!

Itseäni oluissa viehättääkin juuri tämä makujen moninaisuus. Samalla maistelun kautta oluiden juominen on muuttunut. Voidaan sanoa, että sitä lähes odottaa pääsevänsä kokeilemaan mitä uusia makuelämyksiä erilaisista oluista löytyy. Eikä se pieni rentouttava vaikutuskaan rankan viikon päälle pahaa tee! Toivottavasti vahvojen oluiden saaminen helpottuu oikeasti, niin ei tarvitse rahojani aina lähettää ulkomaille.