Kyrö Distillery on yksi Suomen kuumimpia startuppeja. Heidän Napue-giniään viedään jo nyt lähes 30 maahan, ja meno vain kiihtyy. Tänä vuonna he järjestivät toista kertaa festivaalit alueellaan (ensin Napuefest, nyt Kyröfest), jonka myötä minulle tarjoutui tilaisuus päästä tutustumaan yritykseen paremmin.

Alaa seuraaville Kyrön tarina on jo varmasti tuttu (luettavissa mm. Kyrön omilta sivulta englanniksi), mutta nyt sain kuulla sen itse perustajien suulla, heidän omilla näkökulmillaan höystettynä. On inspiroivaa ajatella kuinka pieni kaveriporukka voi saada ajatuksen jostain uudesta ja erilaisesta, sekä rakentaa kokeilun ja opettelun kautta muutamassa vuodessa kansainvälisen menestyvän yrityksen. Toki hieman onneakin on tarvittu, ja suunnitelmia on jouduttu matkalla muokkaamaan, mutta kaikki tämä on todennäköisesti menestyvän yrityksen taipaleella normaalia.

Tuotanto laajenee, uusia makuja luvassa

Napue Koskue BottleVaikka alkuperäisen suunnitelman mukaista ruisviskiä tullaankin tänä vuonna saamaan suhteellisen pieni erä (noin 300 pulloa) erittäin onnistuneen ginin ansiosta, on tulevaisuuden näkymät juomavalikoiman monipuolistumisen osalta lupaavat. Esimerkiksi Kyröfesteillä oli drinkkeihin tarjolla niin Koskueta, Napueta kuin uutta, vielä kehitysvaiheessa olevaa ”Red&Rye” karpalolikööriä. Perustajat lupailivat myös tehdaskierroksella, että uusia tuotteita on lähitulevaisuudessa odotettavissa. Jos uusissa juomissa löytyy sama kokeiluhenkisyys kuin monipuolisilla Suomalaisilla yrteillä varustetussa Napuesta, tai tynnyrikypsytetyssä Koskue-ginistä, niin Kyrölle on helppo uumoilla lisää menestystä.

Kyröfest, lämminhenkinen makujen festivaali

Itse Kyröfest oli mukavan lämminhenkinen tapahtuma. Sijainti on Isossa Kyrössä Tislaamon alueella, pohjanmaan uumenissa. Matka pääkaupunkiseudulta tuntui pitkältä, ja alue oli itselleni täysin uusi tuttavuus, mutta osa tapahtuman viehättävyydestä ja eksoottisuudesta tuikin sijainnista. Vanhan meijerin alue (nykyisin Kyrön Tislaamo) oli muunnettu palvelemaan yli 1500 festivaalivierasta ja tarjoamaan heille Kyrön elämyksiä muun muassa erilaisten coctailien ja muiden juomien muodossa. Lisäksi tänä vuonna paikalla oli kolmen panimon tuotteita, lähiruokaa ja kahvia. Kun päälle laitetaan rivi bändejä esiintymään pitkin iltaa, erilaisia taiteellisia esityksiä sekä Matti Airaksinen sekoittamaan levyillään musaa tunnelman mukaan, on alueella viihtyminen taattu, satoi tai ei.

Kyröfest baari

Vaikka Kyröfesteillä musiikkia oli paljon, tuntuivat ihmiset olevan paikalla enemmänkin nauttimassa toistensa seurasta ja hyvistä juomista. Tapahtuman ilmapiiri oli erittäin leppoisa ja kotoisa. Kyrön tislaamon henkilökunta oli läsnä hienosti, ja he innostuivat jopa esittämään omasanoitteisen Kyrö-kappaleen lavalla. Tapahtumaa voikin hyvällä tavalla verrata isomman kaavan häihin.

Monipuolinen coctail- ja juomavalikoima

Erilaisia drinkkejä NapuestaTapahtuman tarjonta makujen osalta oli todella monipuolinen. Drinkkibaari oli laadukas, ja maut juomissa herkullisia. Baarimikot olivat selvästi alansa parhaimmistoa, ja sen myötä juomat tuntuivat jopa ylellisiltä. Ruokapuolikin oli laadukasta, mutta yltiöpäisyyttäni menin ottamaan hirvipurilaisen mausteeksi ”erittäin tulista” chiliä. Tällä kertaa mauste sattui olemaan miestä vahvempaa, ja sopivasti osuneen puraisun jälkeen minulla oli niin silmät, suu kuin nenä liekeissä, eikä tunne meinannut kaikota millään. Voidaan myös todeta, että noin 12 tuntia syömisen jälkeen samainen mauste muistutti itseään prosessin loppumainingeissa. Luulen, että olen tästä lähin hieman tarkempi chilien kanssa.

Hirviburgeria jonottamassa

Muilta osin tapahtumaa voi vain kehua. Kyrön perustajista pääsin jututtamaan kolmea, Mikoa, Miikaa ja Mikkoa, ja heidän lämminhenkisyys, avoimmuus ja maanläheisyys oli ihailtavaa. Kaikki olivat selkeästi toiminnassa mukana sydämmellään. Minusta heidän rakentamansa yritys on esimerkillinen Suomalainen, ja on hienoa että muutamat onnekkaat pääsevät skoolaamaan Kyrön viskillä 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Ne tulivat nyt maanantaina (21.8.2017) myyntiin Alkossa, ja loppuunmyytiin viidessä minuutissa. Kuulin sivukorvalla, että muutamat ravintolat eripuolilla Suomea saavat myös pienen määrä myyntiin ensimmäistä Kyrön ruisviskiä. Jos tuo sattuu kohdalle, suosittelen testaamaan!