Tässä on pari vuotta mennyt niin, että kuntoilupuolella minulle on riittäneet lenkit, uiminen ja pyöräily. Nyt kuitenkin alkoi tuntua siltä, että mitä jos kokeilisi kuntoa kohottaa. Ja kun on blogi, niin uuden puuhapaikan valitseminenhan on oiva aihe! Samalla kun pääsee kiertämään kuntosaleja, ja saa ehkä käsityksen miksi yksi maksaa 20€/kk ja toinen yli 70€/kk.

Kun selvittelin paikkoja Etelä-Espoosta selvisi minulle pian, että ihan kaikki kuntosalit eivät kokeilemaan päästä. Tällä periaatteella mm. Evo-fitness ja Fitness24seven tippuivat testilistalta pois. Listalle sain lopulta testattavaksi Fresh Fitness, Elixia, Forever Fitness ja Esport Express-kuntosalit. Ohessa näistä vertailu.

Fresh Fitness

Fresh on aloittanut Espoossa vähän aikaa sitten. Jostain syystä pidin ketjua aluksi naisten salina nimen ja logon pohjalta, mutta ihan normaali kuntosaliketjuhan se olikin. Fresh oli vertailluista saleista edullisin, ja sen uutuus tekee siitä myös yhden houkuttelevimmista vaihtoehdoista. Lisäksi heidän videotreenauskonseptinsa lisää kivasti monipuolisuutta mahdollisiin kuntoiluihin. Itse vierailukin oli helpoin järjestää, sillä paikalle meneminen riitti. Sisään pääsi samantien kun saavuin paikalle arki-iltana.

Salin käyttäjät oli hyvin heterogeeninen. Kaikkea löytyi kissoista koiriin. Iältäänkin väki oli monipuolisinta, eikä supertreenaajia montaa joukossa näkynyt. Salin tilat olivat varsin siistit, ja laitteet hyväkuntoisia. Taustalla soi musa, ja kardiolaitteiden edessä oli iso videoscreeni, jossa pyöri musavideoita. Kokonaisuudessaan fiilis oli varsin kepeä, ehkä hieman feminiini. Pukeutumis- ja peseytymistilat olivat varsin ahtaat ja hyvin minimaalliset.

Salin erityisyyksi lukisin virtuaaliset kuntotunnit sekä sen, että kalliimmalla jäsenyydellä salille saa tuoda kaverin.

Hinta: 19,90-24,90€/kk + 24,90€ liittyminen + 10€ kulkuranneke
Sitoutumisaika: 1kk

Esport Express

Esportiin pitää järjestää vierailu etukäteen soittamalla. Itse menin paikalle sunnuntaina, ja paikalla oli kohtuu vähän väkeä. Esport on myös yksi alueen uusimpia saleja, joka näkyi laitteissa ja sisustuksen tuoreudessa. Fiilikseltään Esport oli testatuista saleista kaikkein modernein ja sporttisin. Se oli tilava ja cityhenkinen. Paikan käviprofiili vaikutti olevan suurimmalta osalta alle kolmekymppisiä juippeja. Pari pariskuntaa ja muutama muu sattuma sekaan mahtui myös.

Esportissa tuli ehkä eniten treenifiilis ja paikan kiipeilyseinä toi mukavaa erottuvuutta paikkaan. Pukeutumistilat olivat myös tilavat, mutta pesutilat varsin pienet.

Kun Esport Expressiä ei ole hinnalla pilattu, niin se on varsin potentiaalinen vaihtoehto monipuolista salitreeniä harrastavalle.

Hinta: 24,90-39,90€/kk + 24,90 liittyminen
Sitoutumisaika: 1, 6 tai 12kk

Forever Fitness

Kuntosali Forever Espoo

Forever oli kokeilluista saleista ehdottomasti monipuolisin. Siellä oli tunteja, sulkapalloa, sali, kardiohuone, joogaa, hierovat tuolit, lastenhoitoa ja saunat. Hinnaltaan se oli myös kallein, mutta kun maksulla saa vielä uimahallien käytön kaupanpäälle, on se varteenotettava vaihtoehto jos erilaisiin treeneihin löytyy paljon aikaa. Itse sali oli kuitenkin pieni ja jopa hieman kulahtanut, joten jos pelkkää salitreeniä haluaa, ei tätä paikkaa kannata harkita. Hinnoittelussa ärsyttää myös se, että se perustuu 4 viikon jaksoihin, joka käytännössä tarkoittaa että siinä missä muut laskuttavat sinua 12 kertaa vuodessa, laskuttaa Forever 13 kertaa. Tätä ei kerrota mitenkään selkeäsi, joten se on itse hyvä tajuta jos hintavertailua tekee.

Itse salin kävijäprofiili on varsin erikoinen. Tuntui että paikalla oli vanhoja karvaisia miehiä ja sen lisäksi nuoria naisia. Naisten osuuden arvelen johtuvan tarjolla olevista jumpista, ja olisivatko sitten nuo naiset myös se syy miksi vanhempi miesväki paikalla viihtyy. Motivaatiota treeniin voi hakea monella tapaa…

Hinta (muokattu vertailukelpoiseksi): 68,25-74,75€/kk
Sitoutumisaika: 12 tai 24kk.

Elixia (Sats)

Elixia oli minulle vanha tuttu, ja heillä on useita saleja pääkaupunkiseudulla. Ennen yksi heidän parhaimpia puolia oli se, että samalla jäsenyydellä voi reissatessa treenata missä vain. Nykyisin hinnoittelu on mennyt hieman monimutkaiseksi, ja sama onnistuu kyllä, mutta kaikki eri osa-alueet ovat erillishintaisia. Tämä on tavallaan hyvä, koska jäsenhinta perustuu ainakin sitten niihin palveluihin joita käyttää, mutta samalla monimutkaisuus ainakin itselleni tekee ostamisesta vaikeampaa.

Elixia sali jossa kävin, oli selvästi testatuista saleista myös huonokuntoisin (vanhin). Laitteet olivat osittain rikki, kahvojen suojat repsottivat, penkkien pehmusteet olivat puhki ja pesutilassa oli viemäri hajalla, ja haju haittasi. Tämän päälle kun lisätään se, että minulle ehdotetulle Power-tunnille ohjaaja saapui 15 minuuttia myöhässä, saadaan aikaan paketti joka äkkiä vieroitti jatkoharkinnasta. Käviprofiiksi luokittelisin keski-ikäiset, joilla oli kyllä treenaamisessa selvästi kova meininki.

Positiivisena Elixiasta sanottakoon se, että heidän myyjänsä oli kaikista ystävällisin ja aktiivisin. Harmi vain että muu palvelu ja laitteet eivät vastanneet myyjän asennetta.

Hinta: 39-99€/kk
Sitoutuminen: 12kk. Maksamalla 15€/kk sitoutumisesta pääsee tosin eroon.

Mikä kuntosali olisi siis paras?

Saleja on siis monia muitakin, mutta jo näiden kokeilujen pohjalta tuli itselleni selkeä fiilis, että minulle sopivin on joko Fresh Fitness tai Esport Express. Jos itse mietit kuntosalin aloittamista, suosittelen vastaavanlaisen vertailun tekemistä. Kuntosaleissa ja niiden kävijöissä tuntuu olevan paljon eroja, ja kun kiertää muutaman paikan ensin läpi, saa ilmaista treeniäkin pariksi viikoksi. Lopulta kuitenkin parhaaksi saliksi muodostuu se, mikä motivoi treenaamaan. Jos itsellä riittää motivaatiota ja osaamista, niin sitten halvemmalla salilla pärjää hyvin.