Alibabasta on jo pitkään puhuttu. Tuo verkkokauppahirmu tekee isoa liikevaihtoa ja myy lähes mitä vain. Alibababan kuluttajille suunnattu verkkokauppa kantaa nimeä AliExpress, ja sen saa mm. applikaationa puhelimeen.

Kiinalaisesta verkkokaupasta ostaminen herättää hieman ennakkoluuloja. Voiko tuotteet olla laadukkaita? Saako Alilta mitä tilaa? Kauanko toimitus kestää? Selvittääkseni kannattaako AliExpress ottaa mukaan verkkokauppalistalle, oli se pakko testata.

AliExpress testissä

AliExpress toimii hyvin verkkoselaimen yli, mutta itse latasin ensitöikseni applikaation puhelimelle. Selaaminen kännykästä tulisi näin nopeammaksi ja kätevämmäksi. Itse kauppa on varsin perinteinen verkkokauppa, mutta valikoima mitä monipuolisin. Tuotteita myy useat yritykset, ja niinpä AliExpress toimiikin enemmän välittäjänä kuin jälleenmyyjänä. Tämä tekee valikoimasta monipuolisen, mutta samalla tuotteiden laatu epäilyttää entistäkin enemmän.

aliexpress kengät

Lähdin testaamaan kauppaa hankkimalla kengät, audiokaapelin ja Nintendo Wiihin sopivan liikkeentunnistimen.  Kaupasta on helppo löytää lähes mitä vain, mutta brändien osalta nimet ovat pääosin täysin tuntemattomia. Toki tunnetujakin merkkejä löytyy, mutta niiden osalta hinnat eivät usein vaikuttaneet olevan normaalia halvempia, ellei kyseessä ole vanhempi tuote. Valikoin lenkkarit ulkonäön mukaan ja maksoin niistä 16€. Audiokaapelin valitsin hinnan mukaan, 3,5€ ja Wiin tunnistimesta maksoin 3€. Kaikkiin kuljetus kuului hintaan. Esimerkiksi vastaava audiokaapeli olisi Gigantissa maksanut 9,90€, eli tuon hinta oli varsin huokea.

Tutkin myös Quadrokoptereita kaupassa. Niiden osalta hinnat olivat todella edulliset, alkaen muutamasta kympistä, mutta sivuja lukemalla oli mahdoton saada selvää mitä paketeissa oikeasti oli mukana. Esim. kuvissa saattoi olla mukana kamera, mutta sitten kun tuoteselosteta luki läpi, kamera olisi hankittava erikseen. Myös muiden ostajien arvostelut laittoivat minut epäilemään, onko halvan kopterin ostaminen kannattavaa? Näin ollen nuo jäivät vielä odottamaan.

Toimituksessa on parantamisen varaa

Toimituksen osalta tuotteita saa odottaa, eikä seuranta ollut erityisen helppoa, tai edes jokaisen osalta mahdollista. Jokainen tuote tuli eri paikasta ja koko prosessi oli lähettäjästä kiinni. Esimerkiksi kenkiä sain odottaa lähes neljä viikkoa. Niiden osalta lopulta koko oli myös hieman pieni, joten siinä rahat menivät minun osalta hukkaan. Toki kokeilen nuo vielä myydä eteenpäin, mutta siinä on taas oma vaivansa. Audiokaapeli oli taas juuri sellainen kuin piti ja Wiin osa täydensi laitteen, ja sain sen taas käyttöön.

Kokemuksen perusteella on selvää että tiettyihin ostoksiin AliExpress on edullinen ja varteenotettava verkkokauppa. Varsinkin jos etsii selkeää teknistä osaa kuten kaapeli ja toimitusajan kanssa ei ole kiire. Jos tarve on saada jonkun brändin tuotteita, tai jos hankinnalla on kiire, AliExpress ei ehkä ole oikea paikka hankinnoille. Vaatteiden hankinnan osalta olisin myös tämän pienen testin jälkeen varautunut. Edullisia tuotteet kuitenkin ovat, joten pieniä riskejä voi ehkä ottaa?