Viron veromuutoksen johdosta on ollut paljon puhetta siitä, siirtyykö Suomalainen alkoholin ostaminen nyt Latvian puolelle. Eilen uutisissa sanottiin, että siirtymä on jo alkanut, ja Latviasta tuodaan satoja litroja juomaa päivittäin.

Kävin itse Latviassa tämän vuoden alussa, ja vaikka päämääräni ei ollut ostaa paljon ja halvalla, niin sen voin todeta, että halvempaa olut ja viina pääsääntöisesti olivat (konjakeissa ja muissa arvojuomissa eroa ei paljon ollut).

Kun pelkkä hinta ei ratkaise

Olutvalikoima Latvia

Oma mielenkiintoni kohdistuu pääosin oluisiin,ja  niinpä oman matkani suunnittelu alkoi pienpanimoiden kartoittamisella. Hakuja tehdessäni jouduin aluksi toteamaan, että Latvian puolella panimotarjonta tuntui keskittyvän Rigan ympärille. Koska olin päättänyt tehdä matkan autolla jouduin käyttämään jonkun verran Googlaamistaitoja jotta sain kaivettua panimon Pohjois-Latviasta. Lopulta sieltä löytyikin mielenkiintoinen kartanopanimo nimeltä Valmiermuiza. Jos itse olet menossa Latviaan ajan kanssa, on tuo panimo ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Siitä voit lukea enemmän aikaisemmasta artikkelistani. Viermuiza sijaitsi pienen Latvialaiskaupungin Valmiearan kupeessa, ja ajomatkaa Tartosta sinne kertyy n. 150km. Kylän paras hotelli Wolmar maksoi 65€/yö, joten kassaa tuo koukaus ei rankaissut kovin pahasti.

Reittivalinta Latviaan

Koska omaa matkaani ohjasi muut motiivit kuin pelkästään halpa viina, kohdistui reittini Tallinnasta Tartoon ja sieltä Valkaan. Toinen reitti olisi Pärnun kautta Ainaziin. Valka on noin tunnin ajomatkan päässä Tartosta, ja reitti on suora ja selkeä. Kun Tartoon Tallinnasta ajaa n. 2h, on Valkaan matka-aika kokonaisuudessan ehkä 3,5h. Se on ilmeisesti hieman pidempi kuin Ainaziin. Pitkä päiväreissu Valkaan tulee, mutta nähtävää ja koettavaa matkalla löytyy jos aikaa on! Tartossakin on hienot ravintolat, panimot, baarit ja olut kaupat. Niistä Pühastesta kirjoitinkin aikaisemmin. Muutenki reissuun on hyvä varata ainakin yksi yö, sillä ainakin Viron puolella toleranssi autoilussa on tasan nolla.

Alkoholin hinta Latviassa

Superalko valikoimaValka/Valga on erittäin pieni kaupunki, joka on joskus jakautunut kahtia niin, että osa on jäänyt Eestin puolelle ja osa Latviaan. Läpiajaessa rajaa on jopa melkein vaikea huomata. Viinaa myyviä liikkeitä löytyy muutama Latvian puolelta ja opasteet niihin ovat kohtuullisen näkyvät. Parhaiten kartoista löytyy SuperAlko, ja sinne itsekin päädyin. Halvimmillaan 24 pakkauksen olutta sai 6 euron hintaan, ja Olvin tuplapokkia myytiin tarjouksessa 13 euroon per 24 pakkaus. Myös muutamia kansainvälisten panimoiden tuotteita oli hyllyistä löydettävissä, mutta näiden takia ei tuonne kannata erityisesti lähteä. Viinaa on myös monenlaista ja viinejäkin jonkun moinen valikoima. Jos tosiaan tarve on hankkia isompi erä juomaa, niin Latviassa voi säästää pitkän pennin. Aikaa tuossa vain tuhraantuu. Valkassa ei myöskään järin paljon muuta tehtävää tuntunut olevan, joten muita palveluita tai elämyksiä pitää hakea sitten jo oman salapoliisityön voimin.