Tuossa kuukausi sitten tuli eteen uuden puhelimen tarve. Vanha alkoi hajota käsiin. Samsungilta tuli samaan aikaan ulos uusi S7, joten luonnollisesti se piti saada. Sen kanssa oli ennakkotilaajille tarjolla VR-laite, Samsung Gear VR. Diili kuullosti hyvältä, joten laite meni tilaukseen. Itse puhelin saapui kuukausi sitten, ja VR-lasit nyt kuukauden myöhemmin.

tumblr_inline_o3uoq5j1fd1rz05k1_500

Virtuaalisen todellisuuden laitteet ovat hieman herättäneet aiemmin minussa skeptismiä. Kun katselee videoita niiden käytöstä, ei voi olla nauramatta. Samaan aikaa kaikki uusi teknologia kuitenkin kiinnostaa. Niinpä oli mielenkiintoista päästä kokeilemaan Samsungin VR-laseja.

VR-lasien käyttöönotto

Lasien käyttöönotto oli periaatteessa helppoa. Lasit toimivat puhelimen akulla, ja kun sain vain puhelimen kiinni laseihin oikein (kolmennella yrittämällä – ohjeitahan ei lueta tarkkaan), lähti homma pelittämään. Ensimmäiseksi laseihin oli viritettävä vyöt ja irroitettava suojat. Sen jälkeen oli luvassa softan lataamista ja päivittämistä. Kun tuo puuduttava vaihe oli ohi, pääsin laittamaan lasit päähän. Pakko myöntää, mutta tuo hetki herätti vau-elämyksen. Lasit veivät minut pois meidän sohvalta johonkin täysin uuteen paikkaan. Pienen käyttöopastuksen jälkeen sain ensimmäiset sisällöt auki, ja ne veivät minut Kiinan muurille. Pystyin katselemaan ympärilleni ja näkemään ja kuulemaan ympäristöni. Kokemus oli sävähdyttävä.

Seuraavaksi kokeilussa tulikin puuduttava vaihe. Jotta pystyin kokeilemaan laitteen mahdollisuuksia, piti minun alkaa selaamaan ja etsimään sisältöjä. Ehdotukset olivat kansikuvatasolla, joten niistä ei paljoa saanut irti. Päätin silti latailla mitä eteen tuli. Tiedostojen koot olivat 250MB ja siitä ylöspäin. Ensimmäiset lataukseni olivat joku MTV:n tapahtuma ja sirkusesitys. Ne olivat ihan kivoja katsoa, mutta lopulta tylsää kertakäyttömateriaalia. Niinpä latasin muutaman pelin. Tässä vaiheessa latailun odottaminen alkoi kyllästyttää, ja homma jäi hetkeksi siihen.

Sisällöt tärkeitä VR-laseillakin

Palasin jonkun ajan päästä virittelemään laitteen otsalleni. Navigoin nopeasti ladattuun peliin, ja käynnistin sen. Oli hienoa tuntea kuinka olin yhtäkkiä täysin uudessa maailmassa. Peli itsessään oli yksinkertainen, mutta se vei nopeasti mukanaan. Minun piti pelastaa kivijätti, joka oli jäänyt loukkuun maan sisään. Pelaaminen oli varsin mukavaa, vaikka lasien sivussa olevan ohjaimen näpyttely oli ehkä hieman keinotekoista. Pelasin peliä noin 10 minuuttia, ja kun otin lasit pois päästä, meni hetki tajuta missä oikeasti olinkaan.

VR-lasit ovat hieno keksintö. Isoin haaste itselleni niiden kanssa oli sisältö. Vaikka testatut sisällöt olivat hienoja, eivät ne kuitenkaan koukuttaneet. Jotta löytäisin hyvää sisältöä, minun varmaan pitäisi tutustua Oculuksen maailmaan verkossa paremmin. Ilmeisesti kaikenlaista löytyy jo, ja esim. se että pornoteollisuuskin on VR:ään lähtenyt, tarkoittaa  että nämä tulevat yleistymään. Jos kiinnostavaa sisältöä alkaa löytymään, voisi tätä laitetetta silloin tällöin käyttääkin. Sen verran muusta maailmasta se kuitenkin eristää, että en sitä ehkä kauhean usein tule käyttämään. Oikea elämäkin kun on ihan mielenkiintoista.