Kesään kuuluu oleellisena osana grillattu liha. Itse tykkään paistaa grillissä enemmän possua kuin nautaa, lähinnä sen takia että naudan kypsentäminen oikein vaatii enemmän työtä. Juhannuksen kunniaksi grilliin eksyi kuitenkin Tammisen Tomahawk-pläjäys. Itse en ihan heti tiennyt mikä liha tuo on, mutta kun hieman Googlasin, niin se on käytännössä naudankyljys, johon on jätetty ulkofilettä reilusti ja hieman pintarasvaa tuomaan makua.

tomahawk-01Tomahawkista paistetaan naudalle tyypilliseen tapaan pinnat kiinni, ja sen jälkeen paistetaan molempia puolia tasaisesti hieman miedommalla lämmöllä. Tavoitelämpötila lihan sisuksille on n. 60-astetta, ja parhaan tuloksen saa kun lihaa kääntelee muutaman kerran paistamisen aikana. Lihan kypsymisen tuntee lihaa painamalla, sillä mitä kypsempi se on, sitä kiinteämmäksi se muuttuu (=kuivemmaksi). Maustamiseen riittää suola ja pippuri.

Juhannustohinassa meillä liha pääsi hieman ylikypsäksi, mutta maultaan se oli silti erittäin hyvä. Noin kilon palasesta lihaa riitti pienet palat neljälle, joka johtuu siitä, että luulla on kohtuullinen rooli tuon painon muodostumisesta. Jotta kaikille riitti lihaa, oli pöytään hankittu myös entrecotea täydentämään lautasta. Suosittelenkin, että varsinkin äijäporukalla voi laskea että tuo 1-kilon liha riittää kahdelle, max. kolmelle henkilölle.

Juhlinnan lomassa brasserie-de-monacokäsiini sattui myös lager-yllätys Monacosta. Brasserie de Monacon bissellä ei taida sen kummempaa nimeä olla pullon mukaan, mutta ilmeeltään se on varsin poikkeava. Punainen pullo ei vihjaa yhtään oluen suuntaan, mutta tuo ei makua haittaa. Lageriksi juoma on sopivan humalainen ja maku on suomalaisiin kaimoihin verrattuna täyteläisempi. Siinä on alkoholia 5%, eli se on hieman peruskeppanaa vahvempaa. Juomana se sopii erityisesti aurinkoiselle terassille virkistykseksi.