Lomalla on monta hyvää tilannetta ottaa raiskastava olut. Samalla on mukava testailla uusia, ja kokeilla josko löytyisi jokin makunystyröitä hivelevä herkku. Huvin vuoksi päätin testailla ruokakaupoista löytyvät vehnäiset, josko sieltä löytyisi joku yllätys. Oluita arvostelin skaalalla 1-10, jossa numero kertoo lähinnä sen, kuinka paljon minä oluesta tykkäsin, ja kuinka todennäköisesti voisin sitä uudestaan ostaa (10 menee ostolistan kärkeen).

Sandels Vehnäolut

sandels-vehnäSandelsin vehnäinen on kirkas ja raikas perusolut. Se on hyvin lagerin omainen, mutta löytyy mausta hieman makeutta ja vehnääkin. Maku on yleisesti ottaen silti hitusen vetiseen taipuvainen. Saunajuomaksi se silti on varsin passeli.
Pisteitä 6/10

 

Brewers Special Belgian Wheat

Belgialaisia vehniä maustetaan, ja niistä löytyy hauskoja erikoisuuksia. Pahimmillaan maustaminen kuitenkin tekee oluesta varsin tunnistamattoman. Tämä Saimaan Juomatehtaan Witbieron maultaan öljyinen, makea pehmeä ja siinä on hieman leivoksen makua. Kokonaisuutena se on itselle liian outo, eikä oikeastaan maistu muuta kuin erikoisuutena.
Pisteitä 4/10

Keisari Elovehnä

Keisarin vehnäolut on erikoinen tuttavuus. Sen maku on pehmeä, vetinen mutta myös muovinen. Humalaa ei paljon ole havaittavissa, eikä juoma ole kovin pirskahteleva. Hajukin on olematon. Juodessa tulee fiilis, että ei oikein tiedä mitä suussa on. Hetken aikaa lasissa oltuaan maku kehittyi ja sieltä alkoi löytyä myös vehvää. Tämä on juuri ja juuri juotavissa, jos makuelämyksiä ei hae.
Pisteitä 3/10

Saimaa Blonde Ale

Saimaan Alessa löytyykin jos sitten hieman humalaa, hyvin APA-maisesti. Sen runko on maltainen ja mausta löytyy persikkaa ja vehnää. Olueksi kokonaisuus on maukas ja notkea, mutta loppukatkero on minun makuuni hieman turha. Kutsuisin tätä vehnä APAksi, ja siihen kategoriaan ihan mukavaksi vaihtoehdoksi. Hinta ja laatu on ainakin kohdillaan.
Pisteitä 6,5/10

Kukko Vehnä

kukko-vehnäKukko on maultaan varsin kupliva ilmestys, vaikka vaahdoksi asti kuplat eivät jaksa muodostua mitenkään hurjasti. Tuoksu on erittäin viljaisa, mutta makua vaivaa sama vetisyys kuin Sandelsia. Kyllä tätäkin janoon joisi.
Pisteitä 5,5/10

 

Kaiserdom

Tätä saksan erikoisuutta näytti löytyvän ainakin Tokmannilta ja S-marketista. Siitä voisi päätellä jo, että tavara on varsin bulkkia, mutta maku oli kuitenkin mukavan pehmeä ja venhäinen. Toki isoveljiinsä verrattuna maku on hieman vetinen ja mehuinen, mutta samalla se on todella helppo juoda. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä kuitenkin toimii perusoluena.
Pisteitä 6/10

Hopventures Belgian Wheat

Tämä Hopventures olut on pehmeä ja mausteinen, niin kuin Belgialaisilla vehnillä on tapana. Siitä löytyy myös kevyesti humalaa ja raikkautta. Maku on kaikessa mausteisuudessaan hieman outo, ja jos vältät erikoisuuksia, tämä ei ole sinulle. Itsellekin maku on hieman siinä ja siinä.
Pisteitä 5,5/10

Maistelun paras vehnäolut

Näistä kaikista mikään ei oikein ylttänyt oikeiden vehnäoluiden tasolle, mutta joukosta löytyi mukava yllättäjä, Saimaa Blonde Ale. Perinteinen vehnä se ei ole, ja ehkä siksi se paistoi joukosta mukavana yllätyksenä. Muita kun joutui vertaamaan todellisiin vehnäoluisiin. Kokonaisuutena pitää todeta, että ruokakaupasta saa ihan juotavaa tavaraa, ja riippuen tarpeesta ne varmasti sopivat esim. ruoka ja saunajuomiksi. Lopulta itse kuitenkin makunautintoja hakisin muualta.