Olut-harrastukseen kuuluu tuntea oluen eri alalajit. Näistä yksi perinteikkäimpiä on (koti)kalja, jonka juuret ovat kaukana historiassa ja josta on erilaisia versioita ympärimaailmaa (Wikipedia). Kotikalja on itselleni alkanut maistumaan vasta viimevuosina, sillä se on joka paikassa erimakuista. Huonot kokemukset jäävät usein ylemmäksi muistihierarkiassa. Nyt kuitenkin muutamien vuosien aikana on tullut törmättyä hyviinkin tuotoksiin, jotin päätin itse lähteä testaamaan tämän tekemistä.

Kotikaljan tekeminen nykyään on varsin helppoa. Kaupasta voi mennä ostamaan valmiin paketin kaljamaltaita ohjeineen. Lisäksi tarvitaan vain sokeria, leivinhiivaa ja vettä. Varusteiksi tarvitaan tarpeeksi iso kattila (5 litraa+), siivilä, suppilo ja pullot. Itse kokeilin reseptiä Tuoppi-maltaiden kanssa.

kotikalaa-tekemassaKotikaljan keitossa vaiheet ovat varsin selkeät, enkä niitä ala kertaamaan. Ne voit luntata vaikka Laihian Maltaan-sivuilta tai paketin kyljestä. Muutama asia tuli kuitenkin itse prosessin aikana huomattua joita tuolla ei lue, mutta jotka itse otan seuraavaan erään huomioon.

  1. Pullot – Nämä tulee puhdistaa ja desinfioida ennen käyttöä (esim. yli 100-asteisessa uunissa). Patenttikorkkiset pullot ovat muuten hyviä, mutta niissä kertyy painetta, joka on hyvä muistaa päästää pois päivä pullotuksen jälkeen
  2. Siivilöinti – Itse käytin tavallista kotitaloussiivilää, ja se päästää aika paljon karkeaa ainesta läpi. Tämä ei toki tee mausta huonompaa, mutta juomana siihen kertyy hieman liikaa sakkaa.
  3. Sokerin ja hiivan suhde – Kokeilin ensimmäisen setin 2dl sokeria+1tl hiivaa suhteella (5l erä). Tällä koostumuksella juoma ei ole kovin makeaa, ja se on aika kuplivaa. Tämä voi olla ok mausta riippuen, mutta itse aion kokeilla lisätä sokeria hieman ja vähentää hiivaa, jotta juomasta tulee seuraavalla kerralla hitusen makeampaa.

Kokonaisuutena juomasta tuli kuitenkin erittäin hyvä ensimmäinen yritys. Maultaan se on selkeästi kotikaljaa, mutta hieman vahvemman/hapokkaamman makuista kuin optimi. Sen maku on myös hieman jatkanut tekeytymistä pulloissa ensimmäisen päivän jälkeen, ja pulloissa on eri määrä ”sakkaa”, joten ne ovat maultaa hitusen erilaisia. Kunhan saan makua vielä jalostettua omien nystyröiden myötäiseksi, tullaan meidän pöydässä kaljaa näkemään useamminkin.