Olutmatkalla Tartoon suuntasin ensimmäiseksi Puhasten panimolle. Paikka oli teollisuusalueella muutaman kilometrin päässä keskustasta. Kävelimme ystäväni kanssa yhden varastorakennuksen peräovelle, ja siellä meidät otti vastaan ystävällinen partahemmo, Lauri. Kun astuimme sisään, tiesin heti, että Puhastella oli suunnitelma kasassa. Tilaan oli saatu viisi 2000 litran käymistankkia, muutama pienempi, omat keittoastia, ja pullotus- sekä etikettikoneet. Jo nyt he laskevat itsensä Viron keskisuuriin pienpanimoihin, ja tavoitteena on olla pian kolmen suurimman joukossa.

Ensi töikseen Lauri avasi meille oluet maistettavaksi, ja alkoi muitta mutkitta kertomaan heidän toiminnasta. Vaikka toimintaa Puhastella on virallisesti ollut vasta muutama kuukausi, on heillä takanaan useamman vuoden kokemus kiertolaispanimona. Ensimmäiset omat oluet oli saatu heti hyvin myyntiin, ja niitä olisi saatavana ulkomaita asti. Suomestakin näitä olisi saatavilla ilmeisesti ainakin Bryggeristä Helsingissä. Sori Brewing on myös avaamassa Taproomin Helsingin Kallioon, ja Puhaste lupaili että heidän tuotoksiaan voi bongata myös sieltä.

Puhastella lupaava tulevaisuus edessä

Lauri esittelee Puhasten panimoaTulevaisuuden näkymätkin olivat selkeät, sillä tilaa oli hankittu heti reilusti, ja suunnitelmat tuotantokapasiteetin tuplaamisesta valmiina. Myös turismia on mietitty, sillä suunnitelmissa on pian, ennen kesää, avata oma taproom, johon turistit ja muut vieraat voivat tulla kyläilemaan ja tutustumaan Puhasten tuotantoon. Tilaa taproomiin ollaan järjestämässä 40:lle hengelle ja vierailun aikana Puhaste lupaa antaa näytteitä myös omista tulevista oluistaan rennossa hengailuhengessä.

Miltä Puhasten oluet sitten maistuivat?

Koska Puhastella oli toiminta jo hyvässä vauhdissa, ja oluita valmiina useampia, saimme maistaa varsin laajan skaalan erilaisia herkkuja. Yleisesti kaikkia oluita kuvasti tietynläinen lempeys ja tasapainoisuus. Yhtään liian hapanta tai katkeroilla ylipainotettua olutta ei löytänyt tietään meidän eteen. Makua löytyi silti valtavasti, ja muutama jännittävä erikoisuus. Myös etiketit on paikallisen taitelijat tuotoksia, ja luovat omaa käsityöläismielikuvaa. Ohessa lyhyt kuvaus maistetuista oluista:

Puhaste oluet
Talisman, Pilsener

Hyvin humaloitu lager, joka samalla oli myös maltainen. kotimaisiin peruslagereihin verrattuna täynnä makua, mutta samalla hyvin virkistävä. Ehdoton kesä- ja saunaolut.

Mosaiik, Vienna IPA

Tuttu IPA:n tuoksu, maku hedelmäinen, ei katkera. Vaikka IBUja pullosta löytyy 70, niin maltainen makeus tuo esiin enemmän aromihumalointia.

Humalakoda, Double IPA

Hedelmäinen IPA, jossa katkeroakin jo hieman enemmän maussa. Silti runko on tutun lempeä. Testattu myös kunnon pihvin seurassa, ja toimi hyvin.

Patt, Porter

Pehmeän paahteinen ja täyteläinen portteri. Marjaisa maku, ei liian kahvinen tai poltettu. Lempeä kokonaisuus.

Madam Butterfly, Amber Ale

Todella kukkainen ja aromikas tuoksu ja maku. Maustettu teellä, joka tekee mausta hyvin persoonallisen. Yksi erikoisimmista oluista, mitä maistoin, ja tällä kertaa maku oli sen verran vieras, että ei oikein osunut.

Dekadents, Imperial Stout

Vaniljainen ja makea tuoksu, jota seuraa rusinan ja rommin aromit maltaisessa pehmeässä paketissa. Valuu lasissa kuin viini. Yksi parhaimpia stoutteja mitä olen juonut.

Puhaste Extra Double Imperial Stout

Saimme maistiaisiksi myös juuri valmistunutta Imperial Stoutia, joka oli tehty vanhalla Tsaarin reseptillä. Kaikki ainekset olivat mahdollisimman pitkälle samat kuin alkuperäisessä, ja varsinkin mallas on harvinainen. Tätä oli tehty vain pieni erä, ja kaikki oli jo myyty, eikä Suomeen ole tulossa yhtään. Silti, jos satut saamaan tätä herkkua käsiisi, suosittelen. Tuoksu on hienon siirappinen ja koostumus paksu ja makea. Samalla juoma on todella pehmeä ja monitasoinen alun antaessa paljon mallasta ja makeutta, lopun paljastaessa juoman vahvuuden.