Minulla on pitkään ollut mielessä hankkia Chromecast televisiooni, ja siirtyä seuraamaan ohjelmia digitaalisemmin. TV:n tarjonta haluttuun aikaan on pääosin sen verran huonoa, että siihen en enää jaksa aikaani pahemmin käyttää. Parasta tarjontaa on ollut ehkä jääkiekon MM-kisat, mutta nekin tulevat pirun harvoin. Game of Thrones-sarja on myös kiinnostanut, mutta en minä koskaan muista olla oikeaan aikaan TV:n äärellä. Niinpä jo jonkin aikaa olen välillä tilannut HBO Nordicin, ja katsonut kauden jaksot putkeen iPadiltä.

iPadini on kuitenkin jo vanha ja hidas, joten Android-puhelimestani on tullut pääasiallinen mediankulutuslaite. Silti sen ruutu on esim. elokuvien katsomiseen tuskallisen pieni, joten Chromecast tuntui hyvältä idealta. Ja kun kyseinen (jo muutenkin halpa) laite sattui olemaan Clas Ohlsonilla -25% alennuksella, ei tekosyitä hakkimatta jättämiseen enää ollut.

Chromecast käyttöönottaminen

Chromecastin käyttöönottaminen oli todella helppoa. Pieni mokkula kytkettiin TV:seen HDMI-piuhalla, ja verkkovirtaan normaalisti. Sen jälkeen kännykkään piti hakea ”Google Home”-applikaatio, ja kun nuo olivat käsillä, oli Chromecastin asetusten määrittely helppoa. Noin 10 minuuttia myöhemmin verkkomääritysten ja laitteen päivityksen jälkeen olin valmis katselemaan suosikkiohjelmiani kännykän välityksellä televisiosta. Chromecast on myös siitä näppärä laite, että se kytkeytyy niin Androidin kuin Applen laitteisiin, kunhan pyörität niitä samassa verkossa (WiFi).

(Jos tarvitset apua asennuksen, oheisella videolla homma käydään läpi näpsäkästi: Tap5a testaa)

Minulle Chromecastin pihvi on ollut kuitenkin applikaatioissa. Pitkästä aikaa olen päässyt katsomaan mm. UFC-matseja järkihintaan. Ohessa muutama applikaatiovinkki.

UFC-applikaatio

Minulla oli tapana seurata UFC:tä kohtuullisen tarkasti, kun heidän matsejaan järkevästi vielä televisiosta näki. Nykyään oikeudet livelähteyksiin on myyty isoille pelureille, ja he osaavat ottaakin tuosta sitten hintaa. Esim. Viaplayn Fighting-paketista saa kyllä UFC:n 19,95€/kk hintaan, mutta ei muuta kiinnostavaa. Niinpä UFC:n oma applikaatio on huomattavasti parempi valinta. Sen kautta ei saa isojen tapahtumien pääkortin matseja katsoa suoraan, mutta noin kuukauden viiveellä kyllä. Pienemmät matsit ja esimatsit applikaatiosta saa heti. Minulle kelpaa hyvin katsoa matsit omalla ajallani, joten 7,99€/kk UFC Fight Passista on erittäin sopiva hinta.

HBO Nordic

HBO Nordicilla on minulle ainakin paljon hyviä sarjoja, erityisesti Game of Thrones on ollut tarkassa seurannassa. Koska uusi Chromecast käyttäjä saa 2kk HBO Nordicia ilmaiseksi, on tämä ehdottomasti kokeilemisen arvoinen appi. Röyhkeämpi voi käyttää HBO:n ”ilmainen kuukausi”-tarjousta röyhkeästi hyväkseen, ja ainakin testata heidän tarjonnan ilmaiseksi. Silloin käyttö pitää vain muistaa perua ajoissa. Toisaalta, HBO:n 9,95€/kk lasku ei ole pahin mahdollinen.

Yle Areena

Yle Areenalta tulee paljon hyvää sisältöä. Itselleni parhainta sisältöä on ollut katsoa NHL-matsien kohokohtia isolta ruudulta striimattuna.  Koko peliä ei näe, mutta näkeepähän Laineen Patun lämärin isolta ruudulta. Tai sitten voi katsoa vaikka Batmania, ilmaiseksi!

Netflix tai Viaplay

Molemmilta löytyy myös sovellukset, josta on helppo suoratoistaa Chromecastille. Esim. Viaplay on tällä hetkellä ainoa, jonka kautta mm. NHL-matsit saa suorana, jos on niistä valmis 29,95€/kk pulittamaan. Molemmista saa katsoa elokuvia ja sarjoja  kuukauden ilmaiseksi, joten jaksottamalla applikaatioiden käyttöä, voi tiukalla budjetilla katsoa televisiota muutaman kuukauden ilmaiseksi.

Ruutu ja Katsomo

Suomalaisia kaupallisia televisiotakin on nyt helpompi katsoa kuin koskaan ennen. Kanavat toki rakentavat omia applikaatioitaan, joten ne on ladattava, mitä haluaa katsoa. Itselleni varsinkin Ruutu on mahdollistanut haluamieni sarjojen katsomisen juuri silloin kun ehdin.

Mitä muuta Chromecastilla voi tehdä?

Google home ja chromecastItselleni yksi ihan hyödyllinen ominaisuus on ruudun jakaminen. Esimerkiksi jos haluan näyttää omia kuvia tai videoita televisiosta isommalle yleisölle, niin nyt se onnistuu helposti puhelimen ja Chromecastin kautta. Eli diaprojektorin voi vihdoin siirtää narikkaan. Lisäksi musiikin suoratoistaminen television kautta onnistuu useimmista käytetyimmistä applikaatiosta (kuten Spotify ja Deezer). Ja tottakai Youtube pyörii erittäin mallikkaasti, jopa omien ehdotusten muodossa Google Homen aloitusruudulla. Muutamia hassuja pelejäkin voi suoratoistaa, mutta noita en ole vielä itse kokeillut.