Viikonloppuna vietetty Helsinki Beer Festival keräsi hienosti kasaan Suomalaista olutosaamista, sekä toki yllätyksiä maailmalta. Tänä vuonna menin paikalle syntymäpäivähengessä nauttimaan muutaman oluen kavereiden kanssa.

HBF:n kaltaiset tapahtumat ovat ehkä paras mahdollinen tapa tutustua erilaisiin oluisiin. Kun iso tapahtumakeskus tuutataan täyteen yhteisin kiinnostuksen jakavia ihmisiä, on ilmapiiri leppoinen ja iloinen. Ihmiset ovat puheliaita ja oluiden taustoista saa kuulla suoraan niiden tekijöiltä. Samalla eteen tulee yllätyksiä, joita ei normaalisti osaisi ostaa. Tähän päälle kun lisää kourallisen hyviä ystäviä, joiden kanssa voi turista ja vaihtaa kuulumisia, niin illasta tulee täydellinen.

Vuoden panimotuttavuus

Tämän vuoden tapahtumaan menin sen enempää tarjoomaan perehtymättä. Osittain syy oli se, että nopealla vilkaisulla tapahtumassa oli tarjolla varmaankin muutama sata erilaista olutta. Niinpä paras taktiikka oli mennä ja kävellä kiinnostavan panimon luokse, ja kysyä suosituksia.

fat-lizard-brewing

Tänä vuonna oluiden osalta oman listan kärkeen nousivat Fat Lizardin oluet. Espoolaisena oluet ovat toki hieman tuttuja, mutta laajempaa tuttavuutta en vihreään liskoon ollut aikaisemmin tehnyt. Liskon tiskillä oli kova kuhina ja lauantaina osa oluista jo loppu. Sattumalta bongasin tiskin takaa kuitenkin tutun naaman, ja pääsin nopeasti kuulemaan kuinka panimo tyylistä. Tarjolla olevissa tuotteissa katkero ei olisi pääosassa. Tämä oli oikea myyntipuhe minulle, sillä tiukka katkero ja hapanoluet ovat kaksi asiaa, jotka eivät suuresti minua sykähdytä. Hedelmäinen humala ja maltaisuus puhuttelevat enemmän. Fat Lizardin juomista erityisesti mieleen jäi Ankle Slapper Surf Ale hedelmäisyydellään ja pehmeydellään. Sitä on pakko saada toistekin.

Unkarilaisissa oluissa mausteita

Muina yllättäjinä mieleen jäivät Unkari-baarista hankittu Vanilla Milk Porter sekä viinirypäleillä höystetty Fruit Ale. Molemmat olivat makeita ja maltaisia ja erityisesti porterilla voisi korvata lähes minkävain jälkiruuan. Muutenkin Unkarilaisista oluista omaan lasiin sattui pääosin hienosti maustettuja yksilöitä, sillä vehnäolut oli höystetty mintulla ja toinen portteri kaakaopavuilla. Unkarilaisia oluita oli HBF:n tarjoomassa toki useita kymmeniä, joten oman pienen otoksen pohjalta on kohtuullisen suoraviivaista leimata Unkarilaiset oluet maustetuiksi, mutta ilmeisesti se puoli siellä kuitenkin ainakin osataan.

Kannatti käydä

Maku BrewingJos HBF:stä jotain pahaa pitää kaivaa, niin hieman tapahtuman hinnoittelu tuntuu kovalta. Kun lippu maksaa 12€+1,50€, se lisäksi narikka 3€ ja olutlasi 2€, niin pelkkään sisäänpääsyyn on äkkiä hurahtanut 20€ per henkilö. Onneksi oluet eivät pääosin ole täysin pilalle hinnoiteltuja, varsinkin jos mukiin osaa ottaa muutakin kun K-kauppasta tuttuja lagereita. Toisaalta HBF:n kaltaista makukarnevaalia on vaikea peruspubissa tai kotona järjestää, joten tästä elämyksestä mielelläni maksan.