Kun eteen tulee mahdollisuus lähteä merta edemmäs kalaan, niin onhan siihen tartuttava. Niinpä kun minulle tuli mahdollisuus pyrähtää Varsovaan yhdeksi yöksi, oli ajatus heti selvä. Nyt selvitetään saako Puolassa hyvää olutta.

Lähdin selvittämään asiaa Googlen avulla, tottakai. Oli aika yllätys, että perustermeillä aiheeseen liittyen Varsovasta, tai edes Puolasta, ei tuntunut helposti löytyvän tietoa pienpanimoista. Baareja tuntui löytyvän joitakin, mutta niidenkään olut tarjoomasta ei verkosta saanut paljon irti. Lopulta löysin yhden pienpanimon, jonka yhteystiedot olivat verkossa, joten lähdin pian lähestymään heitä mahdollisen visiitin toivossa. Sainkin vastauksen pian, mutta siinäkin minut ohjattiin vierailemaan Artezanin omassa pubissa, ilman sen suurempaa kiinnostusta jutella.

Noh, sain kuitenkin pian kasattua Google-karttoihin läjän baareja, jotka tuntuivat omistautuvan oluelle. Tärkein hakutermi jolla sopivia baareja löytyi, oli ”multitap”.

Millainen kaupunki Varsova on?

Varsova landscape

Varsova oli kaupunkina minulle positiivinen yllätys. Jostain syystä olin kuvitellut, että itäblokin haamu leijailisi maan yllä vahvana, ja kaupungissa olisi paljon vanhoja ränsistyneitä venäläisrakennuksia. Kaupungin ilme olikin aivan toinen. Se oli väljä ja siisti kaupunki, jossa isot brändit näkyvät selvästi, ja pinnat kiiltävät.

Olimme valinneet Polonia Palace-nimisen ”Luxury” hotellin yösijaksi. Yhtenä syynä valintaan oli verkkosivuilla luvattu vodka aamiaiseksi. Toisena syynä hienot kuvat, hyvä sijainti ja edullinen hinta neljän tähden lukaaliksi. Myös hotelli ylitti kaikki odotukset, ja sen tarjonta ja ilme peittosi pääosin kaikki perushotellit joissa on tullut oltua. Niinpä asumuksen puolesta matkaajaa hemmoteltiin.

Baarikierros Varsovassa

Mutta asiaan. Lähdimme kiertämään Varsovaa kävellen hotellihenkilökunnan suosituksesta. Lähistöllä oli paljon baareja, jotka olin ajatellut tutkia. Jostain syystä Browarmia-niminen yritys tuli useissa hauissa esiin, ja niinpä eksyimme ensimmäisenä heidän baariinsa yliopiston kupeessa. Tämä baari oli suuri pettymys, sillä listan oluista yli puolia ei saanut, ja ne muutamat joita sai, olivat kuraa. Stoutia hädin tuskin pystyi juomaan, mutta onneksi kirsikoilla maustettu vehnäolut tarjosi marjaisaa smoothieta yllätyksenä.

Same Krafty – baari, jossa kannattaa käydä

Same Krafty VarsovaJatkoimme matkaa, ja seuraavaksi päädyimme vanhassa kaupungissa Same Krafty -nimiseen baariin vanhassa kaupungissa. Tämä paikka oli koko matkan helmi, ja tarjosi useita erilaisia oluita maisteltavaksi pieninäkin annoksina. Paikassa oli kohtuullinen kuhina jo päiväsaikaan, mutta baarimikolta irtosi aikaa heittää hieman jerryäkin. Hänen mukaansa Puolalainen olutkulttuuri on nousussa, ja maasta löytyy jo 200 pienpanijaa. Useimmat tosin toimivat kiertolaisina ja panevat muiden tiloissa. Isoin buumi on myös tapahtunut vasta viimeisen kahden vuoden aikana. Same Kraftysta sain reissun parhaan oluen, ja se oli tällä kertaa 2028 Space Odyssey, Russian Imperial Stout. Sen rusinaisuus ja makea maltaisuus vei kielen mukanaan.

Browar Artezan – hedelmäistä Pale Alea

Browar ArtezanKävimme myös Artezanin pubissa maistamassa heidän tuottamia juomiaan. Heiltä oli mahdollisuus ostaa 4 oluen maistelulautasia n. 5,50€ hintaan. Hanasta löytyi 8 erilaista olutta, joten oli aika selvää, että kaikkia kahdeksaa piti maistaa pienet lasilliset. Panimon päätuotteena tuntui olevan erilaiset Pale Alet, ja niissä vahvasti esillä toki IPA:t. Oluet olivat kauttaaltaan hyvin pehmeitä ja makeahkoja. Raikkautta löytyi myös, eivätkä IPA:t katkerolla kikkailleet. Kokonaisuutena tarjooma oli varsin suoraviivaista, eikä mitään suuria riskejä oltu missään oluessa otettu. Hedelmäisyydellään minua kuitenkin ihastutti Pacific Pale Ale, joka vei minut makumaailmoissa suoraan Hawaiille ananasta nauttimaan.

Podwale 25 – Ruokaa mahan täydeltä

Ruokapaikaksi illan päätteeksi tuli haarukoitua Podwale 25. Paikka oli erittäin suosittu Saksalaistyylinen juottola. Paikan ruuat olivat kohtuu raskaita, mutta ei hinnalla pilattuja. 25€:lla kaksi ihmistä söi reilut illalliset isojen oluttuopillisten ja alkupalasalaattien kanssa. Paikka ei oluterikoisuuksilla hurjastellut, mutta tarjosi sopivat perusoluet ruokaa siivittämään. Paikkaa voi suositella, jos tarkoitus ei ole mitään piiperrystä naamaansa laittaa.

Muita mahdollisia olutbaareja

Ennen lähtöä sain kerättyä listalle kohtuullisen monta baaria, jotka tuntuivat sopivan oloisilta olutmatkailijalle. Aikataulun takia ne jäivät kokeilematta, mutta jos olet Varsovaan menossa, tässä hyvää listaa testattavaksi. Kaikki löytyvät pieneltä alueelta ydin keskustasta.

  • Hoppiness Beer & Food
  • BrewDog Warszawa
  • Jabeerwocky Multitap Bar
  • Drugie Dno Multitap
  • Beer Street Gastropub
  • Cuda na Kiju Multitap
  • PiwPaw Beer Heaven
  • Alchemist Gastropub

Kaksi yötä Varsovassa riittää

Kippis from Same Krafty VarsovaVarsovaan on helppo mennä. Lehto Helsigistä kestää alle kaksi tuntia, eikä maksa maltaita. Myös hotellit ovat edullisia, ja niin on ruokakin. Mutta koska Varsova ei pääosin nähtävyyksillä prameile, on olut ihan hyvä syy Varsovan kiertämiseen. Vaikka itse pystyin yhdessä illassa paikasta vain pintaraapaisun tekemään, jäi siitä sellainen olo, että uudestaan voisi kaupunkiin mennä. Hinnat olivat edullisia ja paikat siistejä. Suurin osa kiinnostavista baareista on myös pienen alueen sisällä, joten helppoakin matkailu on. Jos paikassa aikoisi silti viihtyä yli kaksi yötä, pitäisi ohjelmaa alkaa virittelemään jo hieman enemmän. Paikasta jäi sellainen fiilis, että sitä ei välttämättä olisi niin helppo keksiä, ellei shoppailu ole lähellä sydäntä. Niinpä kaksi yötä riittää hyvin Varsovan parhaiden puolien sisäistämiseen. Kolmannesta voisi tulla jo pääkipeäksi.