Siitä on kohta viisi vuotta, kun muutimme nykyiseen asuntoomme. Jo silloin oli selvää, että toinen WC pitää muuttaa paremmin muuhun kämppään sopivaksi. Yli 15-vuotta sitten tyyli suosi koristeellisuutta ja vihreää, ainakin meidän wc:n tapauksessa.  Noin pari vuotta sitten olimme jo ensimmäistä kertaa laittamassa projektia käyntiin, mutta silloin n. 8000€ remppakulu 4-5000€ kalustekulujen päälle meidän n. 5 neliön tilaan tuntui järkyttävän kovalta. Aikaa on nyt vierähtänyt pari vuotta, ja tällä kertaa päätimme kilpailuttaa remontin, sillä kaikkialta kuulee, että hinnoissa on isoja eroja.

Kylppäriremontin kilpailutus

Itse suunnitelmassa emme halunneet kalusteissa pihistellä, vaan tärkeää oli saada tilasta meidän tyylinen. Saimmekin uuteen wc-tilaan hienot suunnitelmat Laattapisteeltä, ja pyysimme myös tarjousta remontista.  Kaikista kätevintä olisi ollut saada koko homma yhdestä paikasta, mutta saamamme remonttitarjous oli samaa 8000€ luokkaa kun pari vuotta sitten, paitsi että päälle olisi vielä tullut erikseen sähkö- ja putkityöt. Eli remontin kokonaisarvio oli noin 10000€. Verrataksemme hintoja laitoimme tarjouspyynnön urakkamaailma.fi-sivustolle, sekä lähetimme sen sähköpostilla suoraan muutamaan paikkaan, joista olimme saaneet jonkinlaisen vinkin. Yllätyksenä tuli se, että suorista kontakteista vain 1/3 vastasi meille. Urakkamaailmastakin saimme vain kaksi tarjousta. Näiden pohjalta tarjoukset olivat 4-7000€, joka toki osoitti, että kilpailutus kannattaa. Kilpailutuksen yhteydessä lisähintaa tuo se, että työnvalvonta on ostettava erikseen, ainakin meidän taloyhtiössä. Sen kustannus perusremontin, sähkö- ja putkitöiden päälle on noin 300-600€.

Remontin aikataulutus

Tarjousten pohjalta olemme nyt olleet yhteydessä kolmeen toimittajaan, ja nyt ihmettelemme sitä, että kukaan ei saa vahvistettua tarjoustaan tai ajankohtaa jolloin voisi työn tehdä. Yksi lopulta vastasi, mutta ei pysty tekemään työtä kesän, eli seuraavan kahden kuukauden, aikana (hänkin lupasi vahvistaa aikataulun vasta ensi viikolla, toivon mukaan). Meille kesä olisi siinä mielessä hyvä aika työlle, että silloin on helpompi järjestää itsensä pois remontin tieltä. Toki olisi ehkä pitänyt olla itse aiemmin liikkeellä, mutta on varsin yllättävää että työttömyydestä kärsivässä maassamme tällaiselle ”perustyölle” on kohtuullisen vaikea löytää tekijää. Jos tämän oppien pohjalta tekisin aikataulu-arvion projektille, laskisin eri osille seuraavan aikavarauksen (osan voi tehdä limittäin).

 1. Kylppärisuunnitelman tekeminen 2 viikkoa
 2. Remontin kilpailutus (voidaan tehdä kun on suunnitelma) 2 viikkoa
 3. Rahoituksen hakeminen remontin kilpailutuksen yhteydessä 1 viikko
 4. Kylpyhuoneen tuotteiden toimitus 4-6 viikkoa
 5. Remontin alkaminen kilpailutuksesta 4-8 viikkoa (riippuu varmasti vuodenajasta)
 6. Remontti 1-2 viikkoa

Rahoitus

Rahoituspuolesta on sen verran todettava, että oli hienoa huomata kuinka asuntoon kohdistuvaan remonttiin saa asuntolainaa. Laina tässä muodossa on erittäin edullista , varsinkin kun asunnosta on maksettu sen verran vanhoja lainoja pois, että siinä on ”vapaita vakuuksia”. Esimerkiksi meille lainan korkoprosentti on alle 1 tähän projektiin (EURIBOR 12kk 0% + alle 1% marginaali). Hommaan tarjotaan joka puolella myös pankkien jousto- ja käyttöluottoja (kuten urakkamaailman mainoksissa), mutta näitä kannattaa selkeästi välttää jos voi.

Mitä opin?

Kaiken kaikkiaan tällä hetkellä tärkeimmät opit ovat:

 1. Varaa projektille reilusti aikaa, varsinkin jos aiot teettää työn kesällä
 2. Varaudu siihen, että remonttifirmat eivät vastaa viesteihisi. Joudut itse pakottamaan ne myymään sinulle.
 3. Remonttien hinnoissa on suunnattomia eroja. Kilpailuta.
 4. Rahoitusta saa omasta pankista asuntolainan muodossa. Varmista tämä mahdollisuus ennen muita rahoitustapoja.
 5. Muista ilmoitus taloyhtiölle, sekä valvonnan hankkiminen.