Oluttilaukseni saksasta saapui. Niin myös lomaviikko ja vesisateet. Koska ilmakin oli sopivan kostea, ajattelin ottaa heti muutaman oluen testiin. Ensimmäisenä maistettavana oli Erdinger Weisbier, jota olin jo joskus aikaisemminkin maistanut ja se oli jättänyt positiivisen muistijäljen. Sitä vastaan päätin laittaa Kolster Andechsin kilpailevan version. Nämä kaksi valikoituvat summan mutikassa, mitenkäs muuten.

Ensinnäkin on todettava, että jos jossain aikoo maistella vehnäoluita, on mökkiympäristö mitä parhain. Häiriötä on vähän, joten aistit ovat terävimmillään. Tai sitten ei. Mutta ympäristö on mukava joka tapauksessa.

Erdinger Weisbier pääsi lasiin ensin

Erdingerin vehnäolut on yleisesti ottaen kohtuullisen helppo olut. Väriltään se on kullan keltainen ja samea. Kaadettaessa se muodostaa varsin voimakkaan vaahdon. Ensi kulauksessa maistuu kohtuullisen paljon humalaa ja kuplat ottavat roolia. Humala tekee alusta hieman kitkerän, mutta samalla maku on raikas. Tuoksultaan Erdinger on makea, ja jopa hitusen sahtimainen, ja kun sitä juo, sillä on varsin viljaisa runko. Sen jälkimaku on hyvin pehmä, jopa makea. Erityisiä ominaispiirteitä on vaikea kuitenkaan löytää.

Kloster Andechs Weissbier Hell

Andechsin vehnäolut on huomattavasti persoonallisempi kuin Erdinger. Heti edellisen jälkeen se on jopa yllättävän vahvan makuinen. Väriltään se on tumman keltainen, toffeemainen, ja sen vaahto on kaadettaessa hyvin vähäinen. Kun tätä maistaa, se tuntuu suorastaan paksulta, hivenen persikkaiselta ja humalan sijasta siinä maistuu hieman hiivainen leipä. Tästä vehnä oluesta ei löydy myöskään niin paljon makeutta, vaan enemmänkin voimaa. Kun sitä juo, se herättää hieman ristiriitaisia tunteita, jossa osittain se tuntuu liian omaperäiseltä, toisaalta taas piristävän persoonalliselta.

Kumpi on parempi?

Loppujen lopuksi näiden kahden väliltä en osaa parempaa sanoa, sillä ne ovat hyvin erilaisia ja näin ollen sopivat eri tilanteisiin. Jos haluaa helppoa viikonloppujuotavaa vaikka vieraiden kanssa grilliruuan seuraksi, on Erdinger turvallinen valinta. Jos taas haluaa maistella jotain persoonallisempaa ja pitää vahvoista mauista, on Andechs hyvä valinta. Ruokaa se ei seurakseen tarvitse. Arvostelusivustot usein arvottavat persoonalliset paremmin, ja niin on myös näiden kahden tapauksessa. Esimerkiksi Beeradvocate.com arvostelee Andechin 93 pisteen olueksi (outstanding), ja Erdingerin 79 pisteen arvoiseksi (okay).