Ystäväni tutustutti minut hienosti ajatukselle, että oluetkin voi tilata verkosta. Ajatus oli niin houkutteleva, että päätin testata tämän saman tien. Ideana on, että Saksasta saa laadukasta olutta järkihintaan, ja vaikka rahdit joutuu laittamaan päälle, hommasta jää tuntuvasti pennejä taskunpohjalle. Mutta miten kävikään?

Edit 29.5.2017:

Gourmeo24 on ilmeisesti lopettanut toimitukset Suomeen. Jostain luin, että Tulli olisi laittanut verolappujamenemään ulkomaisille verkkokaupoille usean miljoonan edestä. Tämän säikäyttämänä jotkut lopettivat toimitukset tänne ja muissa hinnat ovat kovia. Päätin silti testata bierstars.de-nimisen saitin. Tästä artikkelista löydät silti relevanttia tietoa mm. siitä, miten tullaus ja verotus toimii oluen ostamisen kanssa verkkokaupasta.

Oluiden valitseminen

Gourmeo24.com on täysin saksankielinen verkkokauppa, ja oma osaamiseni tuon kielenosalta keskittyy pääasiassa muutamaan vähemmmän salonkikelpoiseen ilmaisuun. Niinpä avuksi tuli heti alkuun Googlen Chrome-selain, joka kääntää sivut lennosta (jos sille antaa luvan). Itselleni tämä oli ainakin suuri apu, vaikka eteenpäin olisi päässytkin vaikka vain kuvia katselemalla ja painikkeita näpyttelemällä. Oluen janoinen löytää kyllä keinot.

Sivustolta löytyy oluita joka lähtöön, ja jos 1518haluaa kokeilla erilaisia, oluita voi ostaa vaikka yksittäin. Suurimmasta osasta
merkkejä löytyy kuitenkin paketteja, joissa tuotetta on kolmesta litrasta kymmeneen. Koska suurin osa oluista oli minulle entuudestaan lähes tuntemattomia, ja halusin jotain kuvaa olutlaaduista ennen tilausta, päätin käydä katsomassa arvostelut olutoppaasta. Sivun makuarviot antoivat jotain kuvaa siitä, minkälaista olutta olisi tulossa, vaikka aivan kaikkia tuolta sivulta ei löytynyt. Maisteluun Gourmeo24.comista löytyi myös ”olutherkkukoreja”, niin kuin Google saksaa hienosti käänsi. Näissä ”koreissa” oli setti yksittäisiä oluita kokeiluun eri teemoilla. Tälläisiä tilasin toki muutamaa eri sarjaa. Myynnissä olevien oluiden litrahinnat vaihtelivat pääosin n. 2-4€ välillä, määräalennuksien näkyessä jos tilasi paljon samaa.

Oluen tilaaminen verkosta

Ajattelimme ensin tilata pienellä ryhmällä, ajatuksena saada rahti halvemmalla jos tilaajia on useita. Pian kuitenkin huomasimme, että hinta nousi aika nopeissa intervalleissa aina kun tilaukseen otti lisää settejä. Kun sivustoa luki tarkemmin, huomasin että yhden rahtikulun puitteissa saa ottaa yhteensä 23kg tavaraa, ja yli menevästä painosta tuli heti seuraava n. 13,50€ rahtikulu lisää (23kg rahtiin mahtui 0,5 litran pulloja noin 24 = 21,6kg. Setin paino oli aina näkyvillä tuotesivulla).

Koska yhteistilaus olisi ollut hyödyllinen vain jos rahti ei olisi tullut täyteen omalla tilaukseel, päätimme jakaa riskin, ja jokainen optimoi oman tilauksensa sopimaan yhteen tai useampaan 23kg:n erään. Tilaus onnistui hyvin luottokortilla, ja toimitus luvattiin alle viikossa. Lopullinen keskilitrahinta rahteineen oli 4,02€, joka on hyvinkin järkevä hyvästä oluesta.

Yhteenveto

Jos tuotteet saapuvat yhtä helposti kuin mitä on mainostettu, voi olla että Suomalaiset litkut jäävät markettien hyllyille odottelemaan muita ottajia. Nyt kun tilasin kourallisen laadukkaita vehnäoluita  ja lisäksi päälle maistelumenuun erilaisia saksalaisia erikoisuuksia, on kesän hellejuomat hankittu. Jos kaikki menee putkeen, on melkein varmaa että seuraavakin tilaus kohdistuu Saksaan – sitten joskus hamassa tulevaisuudessa. Kröhöm.

 

Verot ja tullaus?

Edit 29.6.2016: Sain muutaman kysymyksen siitä, miten verottaja suhtautuu tämän laiseen tilaukseen. Tullin sivuilta ja muutaman artikkelin aiheesta lukeneena ohje menee näinkin hienosti:

Etäosto

Jos ostat alkoholia ulkomailta ja järjestät sille itse kuljetuksen Suomeen, niin se luetaan ”etäostoksi”. Etäoston tapauksessa vastuu verojen huolehtimisesta kuuluu ostajalla ja hankinnasta pitää tehdä Tullille mm. ennakkoilmoitus.

Etämyynti

Kun ostat alkoholia ulkomailta, mutta myyjä huolehtii kuljetuksen, niin vastuu verojen hoitamisesta siirtyy myyjälle. Näin ollen ostajana voi olettaa että kun esim. Gourmeo24:n kaltaisesta paikasta tilaa juomat, on myös verot hoidettu. Jossain näin myös artikkelin, jossa sanottiin että jos tulli aiheesta kysyy, voi heille kertoa hankinnan olevan etämyyntiä, jossa tapauksessa Tullin tulee selvittää asiaa lähettäjältä.

Tarkemmat tiedot veroihin ja tullaukseen löydät täältä: http://www.tulli.fi/fi/yksityisille/netista_ostaminen/nettituonti/alkoholin_tilaaminen_netista.jsp

Lue myös miten ostaminen Ranskasta toimii: Olutta verkkokaupasta osa 2