Olut-harrastajan maailma on tänäpäivänä ylikuormitettu IPA-oluilla – Minun mielestäni. Omia makuhermojani parhaiten kutittelevat vehnäoluet, ja niistä erityisesti Saksalaiset Weissbierit. Vehnän hienoin ominaisuus oluessa on se, että se tekee siitä paksun ja pehmeän, oikein pantuna. Vaikka vehnä ei ole vahva maun suhteen, saadaan siihenkin mukavasti vivahteikkuutta humalan, hiivan sekä erilaisten ohravariaatioiden kanssa.

Vaikka vehnäoluista löytyy paljon versioita, niin Saksalaiseen voi tässä tapauksessa aina luottaa. Suomalaisista pienpanimoistakin taitaa jo jotain vehnäisiä saada, mutta itse en ole niihin vielä päässyt tutustumaan. Belgialaisista Witbiereistä taas en välitä, usein erikoiseksikin menevän maustamisen johdosta.

Vehnäoluen, lähinnä hiivaisen hefen, kanssa voi myös hifistellä. Jos pullo on ollut rauhallisesti hyllyllä ennen nauttimista, niin sen sakka asettuu pohjalle. Kun olutta ensin valuttaa n. 2/3 lasiin rauhallisesti lasin reunaa pitkin, pyöräyttää sen jälkeen sakan oluen sekaan, ja vasta sitten kaataa loput pinnalle, saadaan olueen kaunis kerrostuma ja vaahtoinen hattu. Tällä voi tehdä vaikutuksen esimerkiksi oluita arvostavaan kumppaniin.

Koska vehnäoluita on paljon, olen oheen laittanut arvostelun muutamasta vähintään kohtuullisen hyvästä versiosta. Näitä tuli tilattua Gourmeo24.comista  hieno lajitelma ennen kesää, jonka pohjalta näihin on päässyt tutustumaan.

Weihenstephaner Hefe Weissbier 5,4%

Jos haluaa ottaa vehnäolutta, joka on samalla pehmeä, omaa makua, maltaiden makeutta ja hieman katkeroa, niin tässä oluessa kaikki on hienosti tasapainossa. Se on täyteläinen ja samalla raikas. Se on kaikkineen jopa niin täydellinen, että se saattaa mennä jo tylsän puolelle. Tämä olut ei myöskään ole Alkossa turhan kallis (alle 4€). Tätä voi suositella!

Miesten Juttuja arvio: 9/10
Olutopas.info pisteet: 43/50
Ratebeer.com pisteet: 99/100

Maisel’s weisse original 5,2%

Maisel’s Weisse Original on väritykseltään kauniin kuparinen. Sen mausta löytyy mukavasti banaanista makeutta, mutta samalla se on erittäin raikas. Se on myös varsin kupliva, ja muistuttaa tältä osin hieman lageria. Myös alle 4€ alkossa.

Miesten Juttuja arvio: 7,5/10
Olutopas.info pisteet: 36/50
Ratebeer.com pisteet: 91/100

Weidmann hefeweissbier 5,3%

Tämän vehnäoluen ostin suoraan alkon hyllyltä alle 3€ hintaan ja se tuli tölkissä. Sekä hinta että tölkki olivat asioita, jotka pudottivat odotuksia juoman osalta, eikä täysin turhaan. Silti se ei ollut maultaa paha, vaan ehkä enemmänkin hieman mitäänsanomaton. Se oli kuitenkin kohtuullisen raikas ja helposti lähestyttävä, joten maistelussa se saattaa olla hyvä kiintopiste persoonattomaan vehnäolueen, josta hakea vertailua muille. Suurimman osan ruokakaupan kilpailijoista se päihittää kuitenkin selkeydellään.

Miesten juttuja arvio: 6,5/10
Olutopas.info pisteet: 22/50
Ratebeer.com pisteet: 18/100

Hofbräu Munchner Weisse

Hofbräu edustaa tässä sarjassa kuohuvampaa, hiivaisempaa ja happamampaa kastia. Itse en siitä hevillä löytänyt pehmeyttä tai makeutta, vaan enemmänkin kuivuutta ja katkeruutta. Hakemalla mausta löytää jonkin verran vehnää ja banaania, mutta ne eivät ole kovin vahvasti esillä. Toki tämän tyyppisellekin vehnälle ottajansa löytää, ja itsekkin sitä voisin satunnaisesti nauttia, en kuitenkaan ehkä omalla rahalla. Tätä ei alkon valikoimasta löytynyt.

Miesten juttuja arvio: 5,5/10
Olutopas.info pisteet: 28/50
Ratebeer.com pisteet: 49/100

Tucher Helles Hefe Weizen

Tucher on maultaan vahva ja makea, ja sen väri on hieman tummahko. Se muodostaa lasiin korkean vaahtohatun. Sen maussa on hedelmäisyyttä, banaania, ja maltaiden makeuden lisäksi hitusen humalaista väkevyyttä. Se on kaikin tavoin mukava juotava, ja  edustaa hyvin Saksalaista vehnäolut perhettä. Olutoppaassa sillä on jostakin syytä kohtuullisen huonot arviot, mutta useat niistä viittaavat tölkistä kaadettuun versioon. Itse maistelin pullotettua versiota. Alkosta tätä näyttäisi saavan 3,50€ hintaan.

Miesten juttuja arvio: 7/10
Olutopas.info pisteet: 26/50
Ratebeer.com pisteet: 57/100

Näillä viidellä saa jo hyvän käsityksen siitä, mistä saksalainen vehnäolut koostuu. kuten huomata voi, eri sivustot arvottavat juomia hieman erilailla, joka kertoo myös siitä, että makuasioista ei kannata kiistellä. Toki sen verran voidaan sanoa, että mitä useampi ääni, ja parempi tulos, niin juoma toimii suureen yleisöön varmemmin.